Kroppen er din ven - lyt til den!

Skrevet d. 20-3-2017 12:50:18 af Beritt Bie Lillethorup - Kropspsykoterapeut

I denne video vil du få indblik i, hvad der sker i kroppen, når du har stress, angst eller depressive symptomer. Du vil også få en øvelse, hvor du kan skabe mere ro i kroppen, og hvor du kan komme i kontakt med din handlekraft og din stolthed.

Først vil jeg komme ind på, hvad der sker i kroppen, når vi har stress. Kort fortalt, så har kroppen en speeder og en bremse. Det er det autonome nervesystem, som rummer den her speeder og den her bremse. Det autonome nervesystem sørger for hele tiden at regulere vores rytme, så der er nok speeder, og der er nok bremse. Hvis vi har en tendens til at have for meget bremse, så er det, vi kan have depressive symptomer, og har vi for meget speeder, så er det, vi kan opleve uro, at vores tanker kører på fuldt tryk, eller at vores krop er i fuldt speed hele tiden.

Det er rigtig godt, vi har en speeder og en bremse, da de arbejder side om side og netop sørger for, der er balance. Hvis vi står over for en udfordringer, så får vi lige et ekstra skud energi og adrenalin, så vi kan klare den her udfordring. Når vi så er færdige eller har klaret udfordringen, så kommer bremsen ind og sørger for, at hjerterytmen og pulsen igen bliver normal, og at vi igen kan have et overblik. Når speederen er i gang, sker det nemlig, at vi kan få en øget hjerterytme, puls, svedtendens, og vi er hyper fokuserede på udfordringen. Der skal vi ikke være hele tiden, og derfor er det godt, at bremsen kommer ind, så vi kan geare ned igen og beroliger hjerterytmen.

Når man har stress, er speederen helt i bund. Det kan sammenlignes med et batteri: Hvis man ikke sørger for at lade det op, brænder det sammen eller går dødt. Det sker ved, at kroppen lukker ned for de kognitive funktioner, såsom at have overblik og at kunne huske. Når vi er stressede, begynder der at komme huller i hukommelsen, fordi man ikke kan rumme det. Det er derfor vigtigt, man sørger for at komme ned igen, når man har været oppe. Det kan du gøre ved at lære dig selv at kende, dine grænser og dine egne behov, samt er nysgerrig på de historier, du fortæller til dig selv, om hvad du burde gøre, og hvad du skal gøre, som bremser dig i at lytte til din krop - der er ikke noget quick fix.

Øvelse: Sæt dig et behageligt sted, hvor du kan være uforstyrret de næste 5 minutter. Sæt dig i en stol med rank ryg, luk øjnene og tænk tilbage på en oplevelse, hvor du følte dig stærk og stolt, og hvor du mærkede ro og tilfredshed i dig selv. Find den oplevelse, som sætter dig i kontakt med et sted, hvor du havde det godt. Når du har fundet den, så se den fra dit indre blik og beskriv den i nutid, som om den sker lige nu.

Øvelsen sætter dig i kontakt med dine indre ressourcer. Når vi er stressede eller har angst, så har vi ofte en oplevelse af at være i afmagt og utryg. Når vi kommer i kontakt med os selv, hvor vi er trygge, så kommer vi tilbage til vores handlekraft - vores magt og indflydelse. Derfor er det vigtigt at lære sine egne styrker og sin stolthed at kende - du skal bare finde den. Det kan godt være, du skal lave øvelsen mange gange. Når du oplever symptomer på stress, angst eller depression, så se dem som en ven, der forsøger at fortælle dig, at der er noget af det, du gør nu, som ikke er i overensstemmelse med dine kropslige behov og grænser. Kroppen er din ven, som giver dig mulighed for at lære dig selv at kende. Lyt derfor til den og mød dens behov og grænser. Et spørgsmål, du kan stille dig selv, er: Når jeg har det sådan her, hvad har jeg så mest brug for?

God fornøjelse med det!

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.