Kender du dit eget værdisæt? Få værdiindsigt via denne værdiøvelse og stå ved dig selv

Skrevet d. 13-12-2016 11:38:47 af Amanda Jensen - Coach

Du stiller måske spørgsmålstegn ved betydningen af værdiindsigt. Hvorfor er det vigtigt?

Jeg oplever mange i min coachingpraksis, der har svært ved at svare på hvad deres værdisæt er, og det giver ofte nogle udfordringer både i privatlivet og i deres karriere.

 

Helt grundlæggende kan det betyde man ikke ved hvad der er vigtigt for en selv, ens liv og ens prioriteter. Derfor kommer nogle uvilkårligt til blot at følge strømmen – de hægter sig på kærestens, vennernes, kollegernes eller chefens værdier og prioriteter. Det kaldes lemmingeffekten, når vi blot følger strømmen uden at stille spørgsmål ved hvorfor vi går den vej.

 

Hvis man ikke ved hvad man repræsenterer kan man opleve, at det er svært at stå ved sig selv f.eks. i parforholdet, over for vennerne eller på jobbet. Særligt ledere oplever også en følelse af ikke at være autentisk leder, når de ikke er helt bekendte med deres egne værdier frem for virksomhedens værdier.

 

Omvendt giver værdiindsigt et større grundlag for at bruge værdierne til at navigere gennem livet og prioritere de værdier du ønsker. Min opfordring til dig er at bruge værdierne som et form for kompas i dit liv. Et kompas der guider dig i at træffe beslutninger ud fra dine værdier.  

 

 

Jeg har forberedt en lille øvelse til dig, som jeg også bruger i mine coachingforløb. Efter denne øvelse skulle du meget gerne have større indsigt i dit værdisæt.

 

Øvelse:

1. Start med at udvælge 10 værdier som er vigtige for dig, f.eks. kærlighed, sundhed, sikkerhed osv., og skriv hver værdi på et stykke papir eller en post it. Det skal være præcis 10 værdier, hverken mere eller mindre.

 

2. Derefter så list dine 10 værdier i prioriteret rækkefølge, så den øverste er den vigtigste, nummer to er næst vigtigst osv.


3. Når du har forberedt denne liste, så plejer jeg som coach at spørge indtil hver værdi og holde den oppe imod den næste prioriteret værdi med spørgsmålet: ”Hvad er mest vigtigt, denne værdi eller den næste?”. På den måde laver vi sammen et tjek af dine prioriteret værdier, så dine 10 værdier er i prioriteret rækkefølge fra 1-10. Du skal derfor stille dig selv dette spørgsmål ved hver værdi og se om rækkefølgen ændrer sig: ”Hvad er mest vigtigt, denne værdi eller den næste?”.

 

4. Jeg oplever at rækkefølgen ofte ændres hos mine klienter og på min egen liste nedenfor vil du bemærke, at jeg endda fik udskiftet en værdi i løbet af øvelsen. Så forsøg gerne at udfordre dine prioriteter, da du vil kunne se en forskel.

 

Mine egne værdier før prioritering:


             1.         Familiære

2.         Sundhed

3.         Udvikling

4.        Kærlighed

5.         Frihed

6.         Success

7.         Eventyrlysten

8.         Spiritualitet

9.         Refleksion

10.   Spontanitet

   

        Mine værdier efter prioritering:

1.         Familiære

2.         Kærlighed

3.         Sundhed

4.         Mod

5.         Frihed

6.         Success

7.         Eventyrlysten

8.         Spiritualitet

9.         Refleksion

10.   Spontanitet

 

Der er ikke noget rigtigt eller forkert værdisæt, men overvej nøje hvis du har valgt værdier som frihed, sikkerhed og anerkendelse højt på din liste og overvej hvilke konsekvenser det har for det liv du ønsker at leve. Et eksempel kan være en person der vælger sikkerhed som det allerførste. Måske har personen oversat den værdi i praksis til et øget behov for kontrol som hæmmer andre gode ting i livet som tilknytning til andre eller sjove aktiviteter. Det er kun dig der ved hvordan værdierne spille en rolle i dit liv. Det vigtigste er at have en indsigt i ens værdisæt, så du kan bruge værdierne som dit eget personlige kompas til at leve det liv du ønsker.   

 

Sidder du tilbage med spørgsmål om hvordan dit værdisæt skal omsættes i praksis, i dit liv, så er du velkommen til at kontakte mig.   

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.