En gratis øvelse i positiv psykologi

Skrevet d. 6-2-2017 11:12:06 af Stine Abell - Coach, Mentor

Hej, og velkommen til en GoMentor Talk om positiv psykologi og et redskab fra værktøjskassen, der handler om dit bedst mulige fremtidige “jeg”. Jeg hedder Stine Abell, og jeg er coach her hos GoMentor. Jeg arbejder med positiv psykologi som en del af min store værktøjskasse. Det, synes jeg, er et meget spændende felt at arbejde indenfor, og det er værktøjer, som har bevist gode effekter. Men ligesom med så mange andre værktøjskasser, så er det jo godt at kende værktøjerne, og der er nogle værktøjer, der dur bedre til nogle ting end andre, og sådan vil det jo også være med værktøjerne fra den positive psykologi - der er noget, der passer godt til den ene, som måske ikke passer så godt til den anden. Så her er en invitation til at kigge på et af redskaberne og se, om det er noget for dig. Det, du kan få ud af denne her rejse frem til dit bedste fremtidige “jeg”, er en følelse af optimisme - Den skulle gerne fodre hele din optimisme-muskel. Og det vi gør, det er at forske os langt ud i fremtiden - et sted i vores liv, hvor vi har det, som vi allerbedst kunne tænke os at have det. Alt det, vi er gode til, alle de ressourcer, de styrker, talenter, evner og erfaringer, vi har fået gennem livet, bygget oven på dem og samlet det hele til det allerbedste liv, vi kunne tænke os at have. Hvis du har lyst til at lave øvelsen nu, skal du finde et papir og blyant frem og finde et sted, hvor du kan sidde uforstyrret i et kvarters tid. Jeg vil gerne dele nogle af mine erfaringer, som du måske også kan bruge her.

Find papir og blyant frem, sæt dig godt tilrette, sæt dit ur på 10 minutter og brug de næste 10 minutter på at dykke ned i, hvor du er i den allerbedste fremtid. Skriv fra hjertet og skriv alt, hvad der falder dig ind - hvor er du henne? Hvad laver du? Bruger du alt det, som du er? Alle dine talenter, dine styrker og de gode egenskaber, du har?

Til dig, som gerne vil inspireres, så har jeg selv lavet øvelsen: Jeg så mig selv, som rigtig gammel, sidde på en terrasse med en dejlig udsigt. Jeg følte mig rigtig godt tilpas, jeg var alene, men glædede mig til, jeg skulle mødes med min familie og spise en dejlig frokost. Jeg følte mig behagelig mæt på mange forskellige områder - alt var tilpas fyldt op med gode indtryk. Jeg havde fået børnebørn og endda også fået oldebørn. Jeg havde det sådan, at hvis jeg skulle stille træskoene nu, så havde jeg haft et dejligt liv.

Det var min oplevelse. Det kan være, din er en helt anden - vi er jo meget forskellige som mennesker, så prøv at se, hvad der sker for dig.

For at samle op på øvelsen, så har jeg nogle forskellige spørgsmål til dig, som du kan reflektere over:

  1. Hvilken effekt havde øvelsen på dig?

  2. På hvilken måde har øvelsen påvirket dig følelsesmæssigt?

  3. På hvilken måde påvirkede øvelsen din nuværende selvopfattelse?

  4. Hvordan blev du motiveret eller inspireret af øvelsen?

Når du har samlet op på dine refleksioner, så vil jeg invitere dig til at lave en plan for, hvad det første er, du kunne tænke dig at gøre anderledes.

Til inspiration, så har jeg aftalt med mig selv at lade mig fylde af følelsen af balance og mæthed og give mig selv den oplevelse hver dag. Når jeg sidder med min kaffe om morgenen, alene, så drømmer jeg mig ud i fremtiden - tilbage til den her tilstand af ro og balance. Det bruger jeg et par minutter på og vender tilbage til dagen. Det er min plan - det kan være, din er helt anderledes. Det er derfor godt at sætte nogle mål for, hvad du kan gøre anderledes, og hvornår du vil gøre det første gang, og om der er nogle, du har lyst til at dele det med.

Øvelsen er tiltænkt at give dig en større følelse af optimisme og håb for fremtiden, og det vil kunne give dig mange ting i dit liv. Positiv psykolog handler ikke om, at vi har fravær af negative oplevelser og følelser, som vrede, at være ked af det eller sorg - Der skal være plads til det hele. Jo mere, vi giver plads til det, der har brug for at komme ud, jo hurtigere kommer vi også tilbage til en tilstand af balance. Ved at træne din optimisme-muskel, så er jeg sikker på, at du har plads til at rumme både de positive og de mindre ressourcefulde tilstande, du vil opleve i løbet af en dag. God fornøjelse med det!

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.