Virtuel jalousi i parforholdet

Skrevet d. 10-4-2018 15:14:09 af Dorte Odde ph.d - Psykoanalytiker, Supervisor, Coach, Psykoterapeut MPF, Parterapeut

De sociale medier booster de svære følelser såsom jalousi, der også er i parforhold. Parterapi kan hjælpe jer til at udvikle jeres forhold ved at tage de svære følelser alvorligt.

 

Er du en af dem som har kontrolleret din kærestes sms’er eller facebook opslag? Som nøje følger hvem, der liker din kæreste? Og tjekker ud hvilke apps hun har? Eller er du en af dem, som har oplevet, at din kæreste har gjort det overfor dig? Fænomenet bliver også kaldt virtuel jalousi.

I dag udspiller en stor del af vores sociale liv sig på de sociale medier – og det gælder også kærlighedslivet samt beviserne på den eller det modsatte: at man ikke elsker nok, at man har andre, at man ikke prioriterer sin kæreste højt nok etc. Svære følelser, som vi i dag ofte tænker på som negative, bliver forstærket på de sociale medier og løber ofte af med os. Beviset på den store kærlighed findes typisk i dag qua de sociale medier: ”For you, I will delete my apps,” siger sexologen og parterapeuten Esther Perel med et glimt i øjet.

Som parterapeut, psykoterapeut og coach oplever jeg flere og flere par og mennesker, som lider under de sociale medier. Par, som fortæller om, hvordan deres brug af de sociale medier har sat gang i en masse vanskelige følelser, som de ikke kan håndtere.

Mange parforhold står deres prøve ved de sociale medier – og vinder ikke. Men det behøver ikke være sådan. Parterapi kan hjælpe par til at håndtere de svære følelser, som vi i dag ofte opfatter som negative. Ja, de svære følelser kan endda være en anledning til en ny udvikling for forholdet.

 

Cases
En mand finder ud af at hans kærestes opslag på facebook gentagende gange bliver liket af en anden mand. Han påpeger det overfor kvinden, som siger, at det ikke er noget, han skal tage sig af, og at hun egentlig synes, at det er bekræftende, at der er en mand ’derude et sted’, som synes om det, hun laver, selvom hun ikke kender ham. Manden bliver rasende og siger, at det vil han ikke finde sig i, og at han oplever det som om, hun har været ham utro.

En mand er stadig venner med sine ex-kærester på facebook og de liker ofte hans opslag og omvendt. Hans nye kæreste opdager det, da hun en dag låner hans computer. Hun kræver af ham, at han skal fjerne alle ex-kæresterne som facebook venner; det er en betingelse for at kunne fortsætte forholdet. Det vil han ikke og forholdet går i stykker.

En kvinde låner sin mands telefon for at ringe til deres datter imens de er på café for at fejre hans fødselsdag. Hun opdager, at manden har fået en masse fødselsdagshilsner fra en lang række kvinder på messenger. Hun konfronterer ham med det og mener, at han ser andre kvinder. Han benægter og siger, at de kun er venner på nettet og at en del af dem er kollegaer.

Historierne er forskellige, men de handler alle om hvordan de sociale medier skaber nogle voldsomme følelser i både mænd og kvinder: jalousi og misundelse, vrede og måske mindreværdsfølelser og angsten for at miste.

Men historierne handler også om hvordan man automatisk lader sig forføre af de sociale medier, ja måske næsten svælger i de følelser, der sparkes til og parkerer al sund fornuft eller giver pokker i god opførsel. Det er som om man kaster sig ud i det hav af følelser, der kan opstå i kontakten med de sociale medier uden at reflektere over, hvad det gør ved en.

 

Negative følelser
Det er vigtigt at forstå, at de svære følelser ikke som sådan skabes af de sociale medier: de er der allerede i DIG - eller i din partner eller i jeres forhold. På de sociale medier bliver de imidlertid enormt forstærkede. Det er derfor jeres parforhold, I skal se på og de svære følelser, der ligger der imellem jer – I skal flytte blikket tilbage til jer selv og væk fra de sociale medier. Sluk for computeren og telefonen og Ipad’en og TAL med hinanden om, hvad I føler og hvordan I har det. Også om det som er svært.

Når vi har så svært ved at håndtere de svære følelser som jalousi og vrede, som opstår i forbindelse med de sociale medier, skyldes det, at vi i dag ikke er vant til at håndtere de svære følelser, men hellere skubber dem væk, fordi vi skammer os over dem.

Vi lever i en tid, hvor der er fokus på at tænke positivt og hvor følelser skal være positive – både i privatlivet og i arbejdslivet. Det kan måske være meget godt, men den negative konsekvens af det er, at de svære følelser ikke får lov til at blive taget alvorligt og bliver opfattet som negative.

Men følelser er følelser. Det er ikke hensigtsmæssigt at kalde nogle af dem negative, for så at skubbe dem væk og ikke turde stå ved dem. I stedet er det vigtigt at acceptere alle følelser, som vi har, sætte ord på dem og forstå, hvad der er på spil. I parterapi kan I som par lære hvordan følelsers liv og dynamik er - både for hver af jer og som par.

 

Parterapi
Det er en god idé at søge parterapi, hvis den virtuelle jalousi eller andre svære følelser har overtaget jeres parforhold, og få den nødvendige hjælp til at håndtere følelserne og konflikterne. Den krise, som den virtuelle jalousi har udløst, kan blive til en ny udviklingsmulighed for jeres forhold - eller hvis forholdet ikke står til at reddes, kan I få hjælp til at forstå, hvad der er sket og skilles på en ordentlig måde.

 

Hvis I søger parterapi eller er blevet interesseret i at høre mere om parterapi og virtuel jalousi kan jeg kontaktes via kontaktoplysningerne på min profil.

 

Kilder: Zetland. Esther Perel: Erotisk intelligens – nøglen til begær i lange parforhold. Gyldendal.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.