Vejen til succes

Skrevet d. 5-2-2019 10:45:40 af Christin Walter - Coach, Mentor, Parterapeut, Stressterapeut, Søvnterapeut, Stresscoach, Sexolog, Familieterapeut/-rådgiver, Bio-neurofeedback behandler

Gode vaner i dagligdagen


    Vejen til succes!


Hvad er en vane?

En vane skabes ved at man bevidst eller ubevidst gentager en handling over et stykke tid. 


Eksempel: Du sidder og hygger foran fjernsynet med slik, chips og sodavand. En hjernecelle sender nu en besked til en anden om, at du slapper af og hygger dig ved at spise slik og drikke sodavand. 


Næste gang du finder slik og sodavand frem, sendes samme information rundt (via synapse) til flere hjerneceller. 


Hvis du ofte gentager handlingen, vil flere og flere hjerneceller modtage information om, at "afslapning betyder guf". 


Til sidst bliver din handling med at spise slik og drikke sodavand så automatiseret, at du ikke længere tænker over, hvad du gør. 


Du har tillagt dig en vane. 


Om en vane er god eller dårlig, afhænger af, om den går ud over dit eller andres helbred. 


I dette tilfælde er vanen dårlig fordi du spiser slik og drikker sodavand, som ikke bidrager med nogen næringsstoffer til kroppen, kun tomme kalorier som du formentligt også tager på i vægt af.


Information om sukker

På kort sigt vil sukker umiddelbart gøre dig glad, fordi højt blodsukker får hjernen til at producere serotonin -- et stof, der kobles sammen med vores humør. Men blodsukkeret falder hurtigt igen. Det samme gør humøret. Ja, ofte vil du ligefrem være i dårligere humør, når slikposen er tømt. Andre konsekvenser ved sukkerindtag kan være at din vægt stiger. Du får topmave. Din hud bliver uren og mat. Sukker kan give dig forstoppelse og gøre dig oppustet. Overdrevent sukkerforbrug øger din risiko for diabetes, hvis deres kost har et højt sukkerindhold. Store blodsukkerudsving øger desuden risikoen for åreforkalkning. Og endelig øger sukker, produktionen af stress-hormonet kortisol, hvilket blandt andet kan påvirke din krops kolesterolniveau negativt. 


Hvorfor får man vaner? 

Men hvorfor er det så svært at stoppe en dårlig vane, selv når man ved, at man ikke har godt af den? Først er det vigtigt at forstå, at vi som mennesker har brug for at have vaner, fordi hjernen på den måde sparer energi, når vi gør ting automatisk. Ja, faktisk ville vi have svært ved at fungere, hvis vi ikke havde vaner i dagligdagen. Tænk blot hvad der ville ske, hvis vi ikke havde for vane at stå op når vækkeuret ringede, gå i bad, skifte underbukser, tage tøj på, børste tænder eller spise mad på bestemte tidspunkter. Det var svært at holde balancen, da du skulle lære at cykle. Men da du først havde lært det, foregik det hele per automatik. Du behøver ikke mere tænke på, hvad du gør. Vaner gør med andre ord dagligdagen lettere. 


Forskellige former for vaner:

Der findes groft set to grupper af dårlige vaner. Dårlige hverdagsvaner og afhængighedsvaner. Det letteste er at bryde med en hverdagsvane. Du plejer at købe slik, når du handler ind. Nu vælger du kun at foretage sunde indkøb, når du står i butikken. Derved har du slet ikke usund slik derhjemme. Når du føler trang til noget sødt vælger du kun at spise sundt slik, såsom nødder, rosiner, dadler, jordbær, et æble eller lign. Stille og roligt vil din trang til sukker forsvinde. En forudsætning for at bryde afhængighedsvaner, hvor der er fysisk eller psykisk afhængighed involveret, herunder afhængighed af alkohol, tobak, hash, spil eller af usund mad. 


Hvordan man bryder med en vane

Lige så let og ubemærket det går med at få en vane, lige så svært er det at bryde med en dårlig vane og få en god i stedet for. Grunden er, at der i hjernen nu er skabt nogle forbindelser, som det tager tid at lukke ned for og skabe nogle nye baner. Hjernens lykkedrug er stoffet dopamin. Du må finde nye og sunde måder, hvor du kan få dette stof på. Det kan du f.eks. få når du spiser dejlig mad, dyrker motion eller når du laver noget, der virkelig optager dig. Det trigger din hjernes belønningscenter og giver dig tilfredshed og glæde. 


Hvordan kommer jeg i gang!


Her får du fire gode råd, som andre fortæller har gjort en forskel for dem!


Vær realistisk! 

Du kan føle dig fristet til at ville ændre hele dit liv på en gang, men forsøger du at bryde med alle dine dårlige vaner på en gang vil du formentlig slet ikke kommer af med en eneste af dem. I stedet kan du vælge at erstatte en dårlig vane med en god. Lav en liste med fem gode vaner du kunne tænke dig at få. Lav herefter en liste med fem dårlige vaner, som du gerne vil af med. Vælg nu en dårlig vane du vil erstatte med en god. Først derefter kan du gå videre til den næste dårlige vane på listerne. Det er bedst hvis du kan erstatte den dårlige vane med en anden (bedre) vane, som også giver dig en eller anden form for belønning og tilfredsstillelse. Et eksempel kunne være at du ønsker at få motion og du vil af med fem kilo overvægt. 


Få styr på dine omgivelser!

Gang på gang har det vist sig at vores omgivelser, de situationer vi bringer os selv i, og de mennesker vi er sammen med, som har indflydelse på om det vil lykkes os at få nogle gode vaner og bryde med de dårlige. Gør det derfor sværere for dig selv at give efter. Hvis du f.eks. gerne vil holde op med at ryge, så sørg for at du ikke har nogle cigaretter liggende derhjemme. På den måde kræver det mere af dig at give efter for fristelsen, end at modstå den. Hvis du har svært ved at komme afsted om morgenen fordi du ikke kan finde dine ting, så læg tingene frem aftenen før. Hvis du vil stoppe med at ryge hash, så begræns kontakten med dem der vil gøre det svært for dig at bryde den dårlige vane, og vælg venner der vil hjælpe med at få gode vaner. 


Give ikke op!

Enhver kan holde op med at ryge, drikke alkohol, spise usundt, bande, pille næse og den slags. Nogle siger der går 21-29 dage før man har fået en ny vane, men undersøgelser viser at det for nogle tager kortere tid, og for andre længere tid, at foretage større forandringer. Lad ikke dette tage modet fra dig.


Forestil dig, at du gerne vil komme ind i en ny vane med at dyrke motion 30 minutter tre gange om ugen for at tabe dig.

  •  Første uge når du dit mål
  •  Anden uge misser du en dag
  •  Tredje uge når du dit mål igen
  •  Fjerde uge misser du to gange
  •  Femte uge når du dit mål, og derefter når du det konsekvent hver ugeDet tog dig fem uger at komme ind i en ny vane. Det kan virke som lang tid, men når du først har nået målet, vil du være glad for det du har opnået. Betragt derfor ikke tilbagefald som en fiasko. Det er naturligt at du vil møde forhindringer på vejen mod målet. Fokuser på de gange det er gået godt. 


Brug evt. din mentor!

Forskning viser, at der er større odds for succes, hvis man får en makker, altså en anden person at udføre den nye vane med. Det kan være en løbemakker, man møder fast med, eller det kan være en kollega, der også skal spise en skål grøntsager til frokosten. Jeg kan også hjælpe dig af med den dårlige vane og at holde dig op på din nye vane og adfærd. 


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.