Udbrændthed gør ondt!

Skrevet d. 3-6-2019 08:15:49 af Christin Walter - Coach, Mentor, Parterapeut, Stressterapeut, Søvnterapeut, Stresscoach, Sexolog, Familieterapeut/-rådgiver, Bio-neurofeedback behandler

Det gør ondt på den, som er ramt – både fysisk, mentalt, emotionelt og socialt!

Det gør ondt på kollegaen, der skal løbe hurtigere!

Det gør ondt på lederen; ”endnu et problem”!

Det gør ondt på virksomheden; bundlinjen!

Det gør ondt på de pårørende!

Det gør ondt på samfundet!

 

Brænder du ud, føler du dig mindre. En del af dig går i skjul. Pinlig! Flov! Du klarede IKKE presset! Udfordringer, der før var håndterbare, er nu uoverkommelige bjerge. Du er udtømt, kynisk og opbrugt.

Er udbrændthed et tegn på, at du skal forlade jobbet eller ej?

At overvinde sin udbrændthed, er som at genvinde din følelse af kontrol. 

 

Udholdenhed giver udbrændthed

 

At håndtere øget pres, handler IKKE om udholdenhed; men om at opbygge din modstandskraft.

Det handler om at stoppe op og lære at bruge al den power, der er gemt i fysiologien.

 

Ledere og medarbejdere rundt om i verden tror, at løn og andre materielle gevinster er, hvad du forventer at modtage fra arbejde (og hvad du skylder dine ansatte). Det er urealistisk at håbe på uhåndgribelige fordele; som tillid, respekt, autonomi, høflighed og muligheden for at få en positiv indvirkning på andre. Denne opfattelse af arbejde udspiller sig i holdninger og adfærd på arbejdspladsen, der brænder medarbejderne ud. Det rammer også kollegaerne, hvilket skader deres trivsel og selvfølelse. (måske det er derfor der er 9 ud af 10 på dødslejet, som fortryder deres liv?!)

 

 

Udbrændthed gør ondt!

 

Det gør ondt på den som er ramt – både fysisk, mentalt, emotionelt og socialt!

Det gør ondt på kollegaen, der skal løbe hurtigere!

Det gør ondt på lederen; ”endnu et problem”!

Det gør ondt på virksomheden!

Det gør ondt på bundlinjen!

Det gør ondt på de pårørende!

Det gør ondt på samfundet!

 

Når du brænder ud, føler du dig formindsket. Som en del af dig er gået i skjul. Pinlig, flov; for du kunne ikke klare presset! Udfordringer, der tidligere var håndterbare, er nu uoverkommelige bjerge. Du er udtømt, kynisk og ”overbrugt”.

 

Er udbrændthed et tegn på, at du skal forlade jobbet eller ej?

 

At overvinde sin udbrændthed, er som at genvinde din følelse af kontrol. Fuglen Fønix genopstår!

 

I den modsatte ende af spektret er engagement. Den engagerede medarbejder er energisk, involveret og højt præsterende.

 

Min personlige erklæring om menneskerettigheder på arbejdspladsen er: at du har ret til at have et job, der beriger og løfter dig, snarere end et ,der mindsker og udtømmer dig.

 

Det er lige præcis; hvad jeg hjælper med. For modstandskraft handler ikke om udholdenhed!

Jeg hjælper mennesker ved at leve længere, performe bedre ved at styrke ydeevne og booste modstandsdygtigheden gennem fysiologien. Det gør jeg, ved at lære folk at stoppe op samt bruge veldokumenterede værktøjer. Bl.a. fra mBraining og HeartMath, hvor vi starter med den fysiske del, da det er nemmere at ændre adfærd end tanke;-)

 

Mange ledere og medarbejdere i organisationer rundt om i verden har den antagelse, at løn og andre materielle gevinster er alt, hvad du kan forvente at modtage fra arbejde (og alt hvad du skylder dine ansatte), og at det er urealistisk at håbe på mindre håndgribelige fordele; som tillid, respekt, autonomi, høflighed og muligheden for at få en positiv indvirkning på andre. Denne fattige opfattelse af arbejde udspiller sig i holdninger og adfærd på arbejdspladsen, der brænder medarbejderne ud. Det rammer også de andre mennesker på jobbet, hvilket skader deres trivsel og selvfølelse. (måske det er derfor der er 9 ud af 10 på dødslejet, som fortryder deres liv?!)

 

At håndtere øget pres, handler IKKE om udholdenhed; men om at opbygge din modstandskraft.

 

Ifølge Den Internationale Arbejdsorganisation så er presset steget og fortsat stigende, for arbejdstagere i I-lande såvel som i U-lande, da de står over for stigende belastninger på arbejdspladsen. Årsagerne til belastningerne omfatter alt fra globale udfordringer; som klimaforandringer, terrorisme og politisk uro – til den anden pol; som personlige og faglige udfordringer, såsom sygdomme, ny job typer og organisatorisk omstrukturering osv.

 

Ønsket om en rigtig dejlig uge til dig

Kh Christin

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.