Stressfri jul – 7 tips til dig med børn

Skrevet d. 11-11-2014 11:32:16 af Liselotte Holm - Coach

Vidste du, at 29 % af danske forældre føler at julen er mere stressende end hyggelig? Undersøgelser viser, at vores bekymringer er, alt for meget mad og drikke, de mange julearrangementer, og forventninger til julegaverne. 

Julen er jo hvad vi gør den til, så flyt fokus og tag ansvar for din indflydelse på den. Julens overordnede formål er, næste kærlighed. Julen er hjerternes fest, hvor familier sammen kan opleve varme, dejlige øjeblikke med hinanden. Hvor der er fokus på at give for at glæde andre og være taknemmelig for at modtage. Maden bliver tilberedt med kærlig hånd og er, et fest måltid som bør nydes. 

Det vi oplever, er præcis det modsatte. Vi føler os stressede og specielt som forældre, fordi vores hverdags rytme ændres og opgaverne bliver flere. Opfatter vi julen som et nødvendigt onde, som vi er tvunget ned over hovedet på os, og reelt bare skal overstås? 

Udefra ser det sådan ud: Vi udveksler penge og køber gaver til vores egne børn fra vores familie medlemmer ”For ikke at skuffe børnene” eller fordi ”Det er bare lettere end at det hele skal byttes igen en uge efter”. Julen er blevet en parodi og et materielt gavemekka skabt i velfærdssamfundets materialistiske helvede. Børnene lapper reklamerne i tv sig som en kat der får piskefløde. Men det er ikke børnenes ansvar, at forældrene takker ja til samtlige julearrangementer og føler et stort forventnings pres. Stressede og ”umulige” børn, er forældrenes ansvar. 

En ekspert udtaler: 

”Man skal ikke forvente, at børn selv siger fra, selvom antallet af julearrangementer er højt. Børn elsker oplevelser og fest og ballade, men det behøver jo ikke betyde, at det er godt for dem, siger han. Problemet er, at alt for meget af det gode reducerer den magi, der gerne skulle være en del af julen. Det gælder, hvad enten det er julefester, julegaver eller det, mange delebørn oplever – dobbelt op af det hele”. Udtaler Børnepsykolog John Halse

Konklusionen er, jule er hvad vi gør den til, det er os som forældre der skal lære begrænsningens kunst, så vi ikke hiver alt magien ud af den søde juletid. Lad os komme tilbage til det, det hele drejer sig om nemlig kærlighed til din næste, dine børn, familie og venner. Der er ingen der vil elskers med tvang. Vi skal finde glæden ved at give og være taknemmelige får at få. 

Her får du 7 tips til at hjælpe dig gennem en stressfri jul:

  1. Tal med dine børn om julen, fortæl dem hvor magisk din jul var som barn og hvor dejligt det er at give gaver og se andre blive glade. Tal med dem om hvad de ønsker sig, deres kammerater ønsker sig, og du ønsker dig. 
  2. Afgræns gave indkøbene til en gave til hver. Køb en gave til børnene om morgenen, som de kan lege med i løbet af dagen, og en stor gave til under juletræet. En de virkelig har ønsket sig længe, hvis der vel og mærket er budget til det.
  3. Planlæg og sæt en dato for hvornår du vil bage, købe julegaver, julemad og juletræ. Det er dig der bestemmer hvor meget og hvor lidt du vil bruge af tid på det. 
  4. Vælg dine jule arrangementer med omhu og planlæg hvor mange du vil gå til, f.eks. et om ugen så det ikke ødelægger jeres hverdags rutine med søvn osv. 
  5. Beslut dig for hvad du vil have fokus på i år, julepynt, hjemmebagte kager eller vælg at købe bagerens hjemmebagte kager eller få slagteren til at stege anden i stedet. Lad være med at planlægge ting, som du alligevel ikke har tid til og hold lav profil dagene op til jul både på arbejde og der hjemme. Nyd lege i sneen, højtlæsning og find de gamle brætspil frem og nyd samværet.
  6. Fasthold ikke de gamle traditioner for traditionens skyld, men lad juleaftensdag være i børnenes og familiens tegn! 
  7. Hold fokus på at HELE dagen skal være hyggelig, men i et roligt tempo hvor tiden ikke styre dig, men du styre tiden. Vælg det bedste fra tv som kunne være en fornøjelse, at se sammen med dem eller når du skal gøre klar til middagen. Det er vigtigere, at julen bliver hyggelig, end at den bliver perfekt!

Hold fokus på kærlighed og glæde, så kan det ikke gå helt galt. Rigtig glædelig jul!

 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.