Skrevet d. 11-11-2014 11:29:40 af Liselotte Holm - Coach
Idealt set er spisetid et af de oplagte tidspunkter hvor hele familien samles. Det er også tidspunkt hvor de kritiske spørgsmål kan blive stillet. Derfor kan det også være en situation fuld af dilemmaer. Men en ting skal slås helt fast, det er den voksne der er ansvarlig for stemningen omkring bordet.
Spisetid er den tid på dagen hvor alle er samlet og er derfor et oplagt at få snakket sammen og føle et fællesskab, som familie. Vi er spredt for alle vinde i løbet af dagen med hver vores aktiviteter, men her er det tid til at dele oplevelser med familien.
Mange forældre oplever desværre det modsatte, selvom de havde en god intention til at starte med. Langt de fleste gør rigtig meget ud af at sætte ”scenen”:
Til deres store ærgrelse sidder børnene og vrænger på næsen af maden, eller siger højlydt ” Det kan jeg ikke lide”. De store spiser så hurtigst, at du ikke når og registrerer det og så er de smuttet, så meget for middagshyggen. Hvis du er heldig når du lige at spørge ” Hvad har du lavet i dag?” Ligegyldigt hvad du spørger om, er svaret det samme: ” Ikke noget særligt”.
Det er nok til at de fleste af os føler os magtesløse og giver op, bliver frustrerede og irriterede. Det giver sig udtryk i den næste samtale du har med teenageren eller din samlever under opvasken.
Situationen er selvfølgelig sat lidt på spidsen for, at fremme forståelsen. Men ikke desto mindre er det en realitet i nogle hjem. Energien siver langsomt men sikkert ud af kroppen for derfor at ophobe sig til kæmp eller flygt instinktet ganske hurtigt bliver ”tricket” og træder i kraft.
Men når det er sagt vil jeg igen lige nævne, at det er stadigvæk den voksne der har ansvaret for stemningen ved bordet og i øvrigt alle andre steder i hjemmet. Nu vil nogle blive provokeret, men det er faktum og ikke til at komme uden om.
Den dårlige nyhed er at de fleste af os køre på automat pilot når batteriet er fladt. Den gode nyhed er, at når du er bevidst om det kan du lave det om.
Min klare anbefaling er at være helt klar i spyttet med hvordan du gerne vil have, dine børn til at agerer. I stedet for selv at være med til at køre situationen op, ved at kritiserer eller beklage dig. F.eks. ”Jeg vil gerne have at du spiser tre bider mere. Så er du færdig og kan bære din tallerken ud”.
Giv spisesituationen bevidst nærværd og tag ansvar for stemningen og fyld det i jeres fællesskab, som du syntes er vigtigt. Jeg vil komme med tre gode eksempler her:
Vis din familie og børn at de er det vigtigste i dit liv – Gør spisetid til noget rart og en der skaber gode minder. Tag ikke din telefon, når du spiser. Gør det til en regel for alle. Kun i en nød situation.
Brug middagen til at få et bedre kendskab til dine børns liv og venner. Det er en vigtig social egenskab at give videre. Stil åbne spørgsmål der ikke kan besvares med et ja eller nej. Gør det så naturligt som muligt og lad være med at lede efter noget bestemt. Trygheden er vigtig og en ærlig interesse for hinanden.
Skab et lærings rum for hvordan man opfører sig ved bordet. Gør det til en leg, med fin middag og tøj. Server maden i sølvtøjet og spil et rollespil. Skift evt. roller undervejs. I kan også lave et mad tema og på den måde lærer om de forskellige lande. Planlæg det evt. den første søndag i måneden og lad dem alle glæde sig.
Det gælder om at samle de gode oplevelser omkring spisebordet, tænke på relationen og reducerer de konfliktfyldte situationer. Du vil mærke den positive forskel meget hurtigt og få glade trygge børn med høj social intelligens og det er det primære vi som forældre kan give dem, ved at være gode rollemodeller.
Hvis du vil have flere ideer og gode redskaber, så tjek min Masterclass ud. Der får du en metode der er enkel og virker hver gang.
Liselotte Holm, Forfatter, Foredragsholder, Familie & Life coach by heart