Skrevet d. 12-11-2014 06:29:13 af Pernille Fournais - Psykoterapeut, Supervisor, Traumeterapeut, Kropspsykoterapeut, Gestaltterapeut, Psykoterapeut MPF, Stressterapeut, Stresscoach, Mindfulness instruktør, Børn og unge coach
Det er sigende, at allerede i 1800 tallet mente Kierkegaard at de fleste mennesker jager efter fornøjelser i et så åndeløst tempo, at de skynder sig forbi. Han skulle bare have levet i dag…
Et godt eksempel er, at når jeg tidligere hilste på folk og lige spurgte hvordan de havde det – var svaret fint. I dag svarer de fleste ”alt for travlt” og sukker opgivende samtidigt.
Hvad søren er det lige, som er sket med vores liv, tid, og travlhed. Mantraet er blevet travlhed. Det er blevet naturligt og in at have travlt. At være travl sættes nogle gange synonymt med at være eftertragtet, dygtig, effektiv og være i kontrol. Og jeg siger ikke at der er noget i vejen med at have travlt engang imellem. Der skal bare være balance. Så vi ikke konstant er mentalt overloadet.
Og der er ikke balance, når vi styrter af sted med med hovedet under armen. Her for nogle dage siden skulle jeg for eksempel ud af døren til et vigtigt møde. Jeg har travlt med at komme af sted. Ungerne kan ikke finde deres bøger og er morgensure, hunden og katten legesyge og vil lege, og jeg vil bare ud af døren. Endelig parat og så er mine nøgler væk. Panik. Adrenalinet pumper og sveden pipler frem. Jeg løb rundt – fandt den endelig og nåede svedende frem til mødet – og opdagede at jeg i farten havde glemt min taske med hele oplægget til mødet. Her var farten destruktiv. Jeg mistede mig selv og kunne ikke tænke rationelt og fornuftigt længere – jeg kørte på overlevelsesdrift og i en dårlig overhalingsbane. Jeg formåede ikke at Skynde mig langsomt.
Hvis jeg bare lige have stoppet op, og tænkt mig om i stedet for at fare rundt, så kunne jeg have kommet ud af døren på en god og måske lidt forsinket måde.
I dag er vores hverdage blevet alt for tæt pakket med aktiviteter. Det gælder faktisk ikke kun de voksne. Flere og flere børn og unge går ned med stress. Forklaringerne er også det høje tempo, som de har og uden tid til bare at være og lave ingenting.
At være for travl kan synes en nødvendighed og umuligt at undgå. Det kan blive en vane, som får dig til at droppe eller fravælge de ting, der virkelig betyder noget for dig. Faktisk nærmest gøre dig en slave af en livsstil, som du ikke kan lide men ikke undslippe. Du kan være så travl at du ikke tager dig den tid til at bestemme, hvad der faktisk betyder mest for dig.
Tempoet er skruet op over de seneste. Det er som historien om frøen i vandet. Hvis du putter en frø i en gryde med kogende vand, så hopper den op. Men hvis du putter en frø i en gryde med koldt vand, og varmer den langsomt op, så får du en kogt frø. Er det dét, som vi er ved at gøre kollektivt.
Sommertiden nærmer sig, og nu har vi alle mulighed for at gøre noget andet end at være travle…Så lad sommeren være den tid i år, hvor vi i stedet for kunb at åndeløst jage efter oplevelser, at vi OGSÅ stopper op og nyder øjeblikkene. Vi er.
Hvis du ønsker at blive bedre til at sætte tempoet ned – engang imellem – så kontakt psykoteraeput MPF, mindfulness- og yogalærer Pernille Fournais.