Siger du ja når du mener nej?

Skrevet d. 8-11-2014 13:19:18 af Dorte Windfeld - Psykoterapeut, Coach, Mentor

Jeg kom flyvende igennem McDonalds drive-in i dag, bare for at få en latte ( på skummetmælk selvfølgelig) med på farten. Og - vupti – 1-2-3 havde jeg købt kage til kaffen - let presset af den søde unge mand i vinduet, som på mest charmerende vis forklarede mig, hvorfor jeg ikke kunne sige nej til det gode tilbud.

For nærmest samme pris, ville han sælge mig kaffe + kage, og så er man jo nærmest ikke for klog, hvis man siger nej, er man vel? Og hvem vil køre ud af McD’s drive-in, vel vidende at de står tilbage og slår sig på lårene af grin? Ikke mig!

Men sig mig hvorfor? Hvad sker der lige for, at vi hele tiden bliver budt ”køb 3 betal for 2”. Alle mulige og umulige tilbud om ekstra det ene og det andet spiselige. Det kræver godt nok selvdisciplin ikke at falde i, særligt når klokken er 16, man har været oppe siden kl 6 og energien er lav, forsvaret er nede og man er villig til hvad som helst for at overleve resten af dagen.

Også i biffen er popcorns-bøtten blevet så stor, at det nærmest er en umulighed, BÅDE at have plads til dametasken og popcornene på skødet. (Jeg oplevede det selv på egen krop forleden dag) For slet ikke at tale om den ekstra large cola der følger med, hvis du er lidt uopmærksom og optaget af at kigge på det multistore udvalg af vej-selv slik, som er linet op i hvad der svarer til kilometervis af væg – i 5 rækker. Det ER sku da svært ikke at lade sig friste!

Den dag i biffen da mørket faldt på og filmen begyndte og jeg forsigtigt stak poterne ned i min megapopcorns-bøtte, oplevede jeg noget der kunne være endt med en ”ud af kroppen oplevelse” Dernede i mine popcorn, var noget meget varmt og fedtet? Hvad f….. var det? I et ubevogtet øjeblik, har de rare mennesker bag disken (for de her jo helt sikkert ment det godt) pumpet smeltet S-M-Ø-R ned over min megasize popcorn!!!

Skandale. Føj siger jeg bare! Hvad skal det nu til for? Hvad er der nu galt med helt almindelige gode danske popcorn? Du ved dem der hoppede op af gryden hvis du lettede på låget, når du eller mor lavede dem hjemme.( ved nærmere eftertanke er det vist kun min årgang og ældre, der har lavet hjemmepop)

Jeg forstår det ganske enkelt ikke. Der bliver talt umanerlig meget om at danskerne er overvægtige. Hvem er mon så geniet, der synes at det fremmer sundheden at hælde varm smeltet smør ud over popcorn?

Måske er jeg ikke den hurtigste knallert på havnen, men det går ud over min forstand. Hold nu op med at tude ekspedienterne ørerne fulde af, at de skal lokke - lokke - lokke!

Forleden dag overværede jeg en far med sin søn. Far skulle købe et sundt økologisk kernerugbrød i bagerafdelingen, i et stort supermarked. Sønnike var tydeligvis træt efter en lang dag i børnehaven og lige på kanten til at få et af de der tilfælde, som alle forældre frygter. Så farmand gør som de fleste andre ville have gjort, forsøger at købe en uskyldig tebolle til sønnike, for at undgå en scene.
Meeen……det er ikke nogen let opgave. Den ellers søde ekspedient byder ham alt muligt andet. ”Var det ikke noget med 2 pizzasnegle?” ”nej tak siger far tålmodigt bare en tebolle” ” Jamen hvis du også køber et pølsehorn får du 3 for 2’s pris?” 

Den stakkels far bliver mere og mere desperat, mens sønnike langsomt lægger an til den berømte og frygtede scene. For fredens skyls køber han både pølsehorn OG pizzasnegle (han får aldrig tebollen!) og forlader butikken. Lillemand er glad. Han har et pølsehorn i den ene hånd og en pizzasnegl i den anden hånd.( det gir 1 pizzasnegl + 2 pølsehorn tilbage i posen til senere brug)

Hvorfor er der nogen i kongeriget, der IKKE tager nej for et svar?!

Kan vi ikke få den gamle købmandsgård tilbage som i Matador? Der hvor du kunne købe æg stykvis og mel efter vægt. Der hvor du selv kan bestemme og ikke konstant skal fristes af ekstra dit og dat, som til syvende og sidst sætter sig på sidebenene, fordi det nærmest er umuligt at få lov til at sige nej! (og når man nu har købt det, er det jo synd at smide det ud, ikk?)

Så hvad gør du så lige, når du nu står der og ekspedienten kigger sødt og venligt på dig, samtidig med at hun/han lokker indsmigrende (de kurser burde forbydes) om dit og dat?

Siger du ja når du mener nej? Prøv i stedet for at tage en dyb indånding - tænk over om dit valg er baseret på selvsabotage eller selvkærlighed - og tag din ( bevidste ) beslutning.

  • Sig det venligt og bestemt
  • Hold det enkelt, du skylder ingen forklaring
  • Sig det med et smil
  • Sig det med humor
  • sig det med kærlighed
  • Sig det kort
  • Sig det på lige præcis din måde...men sig det for guds skyld!

Gi' os retten tilbage til at sige nej!

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.