Sådan opnår du dine mål i det nye år

Skrevet d. 23-1-2017 11:04:26 af Dorte Windfeld - Psykoterapeut, Coach, Mentor

Hej, jeg hedder Dorte Windfeld. Jeg er coach og psykoterapeut.

På denne her lille video, vil jeg tale lidt om, hvordan du bedst når de mål, du sætter dig. Nu er det nytår. Et nyt år er startet, og mange af os har nogle nye mål for det nye år - ting, vi godt kunne tænke os at gøre på en bedre måde, på en nyere måde. Så det, jeg godt vil snakke med dig om, det er, hvordan du fastholder det, du nu godt kunne tænke dig. Du skal lige starte med at finde dig et papir og en blyant eller en kuglepen, for undervejs vil jeg bede dig om at slukke videoen og skrive nogle ting ned - måske også en kop kaffe vil hjælpe lidt på processen. Så, vi ses om lidt!

Jamen, så er du tilbage igen, og det første jeg vil bede dig om, det er selvfølgelig at gøre det klart for dig selv, hvad er det for et mål, du har, hvad er det ønsker at ændre på? Det er jo helt specifikt for dig. I det her eksempel, jeg vil lave, vil jeg tale om vægttab, fordi for mange, ved jeg, at det er et issue her i januar måned. Men det kan være hvad som helst, det kan være jobændring, det kan være at spise sundere, få mere motion, gå tidligere i seng eller hvad som helst. Det er vigtigt, at du gør dit mål specifikt, altså så tydeligt og specifikt som muligt, så det er lettest at måle på. Et uklart mål er som at starte på vandet uden kompas, så ved man ikke sådan lige præcis, om man kommer i havn. Så, et specifikt mål er det første, du skal gøre dig klart. Det næste, og faktisk allervigtigste, for at få succes, det er at finde ud af, hvorfor det er, du ønsker at opnå det her mål. Hvad er de tre vigtigste gevinster for dig? Så jeg vil bede dig slukke videoen nu og skrive ned, hvad de tre vigtigste gevinster er for dig ved at opnå det mål, du har sat dig for.

Du sidder nu, foran dig, med tre gevinster - tre ting, der vil være betydningsfulde for dig ved at opnå dit mål, altså dit “hvorfor” kan man også kalde det, hvorfor du gerne vil det her. Når du kigger på de tre gevinster, så vil jeg bede dig vurdere i hver enkelt gevinst, på en skala fra 1 til 10, hvor vigtigt er det her for dig? Altså, du tager hver ting, hver af de tre punkter, og vurderer, på en skala fra 1 til 10, hvor 10 er det højeste, hvor vigtigt er det her punkt for dig i forhold til at nå dit mål? Og når du har gjort det, så vælger du den, der er allervigtigst, eller dem, hvis der er flere. Dem vil jeg bede dig om at skrive på én eller flere postersedler, og så skal du sætte dem rundt omkring i dit hjem, dér hvor du vil lægge mærke til dem - det kan være på køleskabet, på natlampen, på badeværelsesspejlet, whatever. Det ved du bedst selv! Dér, hvor du altså hele tiden vil lægge mærke til dem. Og når det bliver svært, og når du pludselig ikke rigtig kan se meningen med, at du er i gang med en ændring af dine vaner, så kigger du på den her seddel, og så bliver du klar over, hvorfor det var.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.