Selvværd/Selvtilid

Skrevet d. 9-11-2014 09:27:23 af Lars Petersen - Psykoterapeut, Hypnoterapeut

Selvværd er indre styrke og selvtillid er ydre styrke
Selvværd og selvtillid er ord, som ofte bliver brug, som om det er det samme.

Det er det ikke, men det er 2 “sider” af samme sag…
Ofte er, der tale om ubevidst følelsesmæssig indlæring. 

Man kan god have stor selvtillid, men lille selvværd.
Man kan også have stort selvværd, men lille selvtillid.

Hvordan hænger det nu sammen?

Selvtillid.:

Se på mig. Er jeg ikke lækker og sjov?

Man kan for eks. udtrykke selvtillid gennem, at være/have den/det perfekte , mor, far, chef, medarbejder, ven,  flot tøj, tatovering, smykker,  hjem, karriere, uddannelse eller andre ting, hvor man viser ydre styrke.Nogen har overdreven stor selvtillid, som en kompensation(erstatning) for manglende selvværd. Det er for eks Gustav fra "For lækker til love" og Amalie fra "Paradise Hotel", men også rockere og div gangstere og voldsmænd.Her er der fokus på, at “være noget ud af til”. Man føler andre mennesker “skal” bekræfte en i, at man er “noget”. Også selv om man ikke altid er noget. Man vil ses og høres og “glemmer” ofte, at “rumme” andre mennesker…Sådan et mennesker er, som et træ med store flotte kroner, men med små rødder.

Det svare lidt til du står på et ben i stedet for 2. Det giver en dårlig balance, så derfor vil man finde, sammen i grupper med nogen lige, som dig selv. Så kan i “støtte” hinanden.
I er stærke sammen, men svage hvis i er alene. Man mangler “jordforbindelse”.
Man vil være alt for “meget på. Og vil ofte være for selvcentreret til, at lytte.

Selvværd

Du har ikke brug for, at se godt ud.

Man kan udtrykke selvværd ved, at “dyrke det indre”. Måske filosofere du meget over livet eller andre interessante ting? Det ikke sikkert du taler med andre om det. Måske vil du tale med en lige, som dig selv.

Hvis du har overdreven selvværd, som kompensation, for manglende selvtillid vil du virke, som en træmand uden de store følelser.
Du kan være meget belæst indenfor helt specielle områder. Være mere indadvendt og lukket i sociale sammenhænge. Ofte vil man blive opfattet, som “usynlig”, da man ikke har behov for, at gøre opmærksom på sig selv.
Man har ofte “nok” i sig egen verden. Måske har man  tænkt på, at skrive en bog eller et speciale, hvor man udtrykker de tanker eller følelser, man “går med indvendig?

Andre vil se dig, som en professor-type, der er klog uden, at være underholdene. Man ved meget, da man  tager store selvstudier i sin fritid.
Hvis nogen får provokeret dig vil de få et chok over, hvor meget du har genneskuet af livet. Du vil blive opfattet, som et “dybt” menneske, der ofte har nok i sig selv.
Du vil ofte få, at vide du skal være “mere på”, hvis du vil “frem i verden”.
Dine “rødder” er dybe. Du kender dig selv godt og du ved nøjagtigt, hvad du er i stand til. Din krone på træet er lille. Det svare til du står på 2 ben.
Dine sociale færdigheder er ofte utilstrækkelige.

Hvis du har dem er du måske for genert til, at “række hånden ud” til andre mennesker?

Du kan sagtens leve alene. Måske synes du det er nemmest?
Der findes også mennesker med lige stort selvværd og selvtillid.
Det kan være mennesker, som har turde lære om det de har haft manglet.
De har taget sig tid til, at finde den rette balance.

Måske vil nogen føle det er umuligt, at finde en sådan balance, men hvad ved du hvis du ikke prøver?

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.