Skrevet d. 28-12-2015 10:19:02 af Arni Gudmundsson - Psykolog
Som psykolog møder jeg ofte mennesker der har problemer med deres følelser. Det kan være tristhed, angst, glæde, ensomhed. Ofte kommer de med den dagsorden om at hjælpe dem til at kontrollere disse følelser bedre eller skifte dem ud med mere positive følelser. Det sjove med følelser er dog at vi ikke kan styre vores følelser og derfor bliver det meget svært.
Forestil dig at jeg havde 1 million kroner og ville tilbyde dig disse penge, hvis du går ud på gaden og bliver oprigtigt forelsket i det første menneske som du møder - ville du være i stand til at gøre det?
De fleste kommer frem til at det ikke er muligt, da man ikke kan styre hvem man bliver forelsket i. Det er dejligt når det sker, men man kan ikke beslutte sig til det. Det sjove med forelskelsen er, at det har en masse tilfælles med de øvrige følelser, f.eks. tristhed, angst og vrede - det er følelser. Og hvis vi ikke kan styre kærligheden, hvordan kan vi så styre de andre følelser?
Hvis vi ser det på den måde, så forstår vi at følelser ikke er noget vi kan kontrollere. Det er noget som alle har til fælles. Alle bliver vrede på et eller andet tidspunkt, alle bliver forhåbentligt forelskede på et tidspunkt og alle vil opleve lykke i kortere eller længere tid.
I min optik er problemet at vi tror vi kan styre det, f.eks. ved at fjerne det eller ændre den. Men følelsen kører sit eget show - den kommer og går. Det kan føles som at det kommer når det ikke burde komme, måske fordi vi fokuserer meget på at holde følelsen ude. Det er egentligt problemet. Vi bruger kræfter som vi burde bruge på noget andet.
Jeg arbejder meget med mine klienter om at lære at forholde sig til disse følelser. Selv den sværeste følelser går over igen. Hvis vi lærer at forholde os til følelserne som noget der kommer og også går igen, så vil den ikke føles ligeså voldsom når den kommer. Dertil kan man lære nogle teknikker, så man kan bedre håndtere den, holde den ud i længere tid eller decideret byde den velkommen.