Psykiatriske lidelser – Emetofobi:

Skrevet d. 20-10-2016 15:59:02 af Arni Gudmundsson - Psykolog

Emetofobi er en specifik fobi for at kaste op (brække sig)

 

Vurderes at være et kronisk problem med en tidlig opstart i livet

 

Kan negativt påvirke sociale oplevelser og andre områder i livet. I svære tilfælde kan emetofobi blive ret invaliderende.

 

Frygt for at kaste op kan udløses af interne stimuli eller at opleve ubehag i maven, tanker om at brække sig og de konsekvenser der af det kommer, tanker om tidligere ubehagelige oplevelser med bræk, forestillinger om at maden er dårlig eller gået over anvendelsesdato.

Den kan også udløses af eksterne stimuli som at se eller høre ordet ”bræk”, at se andet menneske kaste op (både reelt og på film)

 

Katastrofale tanker forbundet til emetofobi omhandler muligheden for at dø af at brække sig, f.eks. kan der være tanke om at blive kvalt af at kaste op eller at man synker sin tunge og dør af det. Der kan også være tale om tanker om at miste kontrol eller at folk vil synes du er modbydelig. Tankerne kan endvidere omhandle tvangsprægede og gentagende tanker om tidligere situationer hvor der oplevedes bræk (enten selv eller blev vidne til) eller gentagne tanker om mulige fremtidige oplevelser med bræk.

 

Disse tanker kommer til udtryk i kroppen med en eller flere af følgende: ubehag i maven, kvalme, hjertebanken, konstant uro, svært ved koncentration, spænder i kroppen og træthed, usmag i munden (væskesamling) eller tør mund.

 

Hvis du lider af emetofobi vil du sandsynligvis ofte skanne din krop (særlig fokus på mave og hals/mund) for signaler for utilpashed eller risiko for, at du vil få det dårligt i dag. Når du skanner kroppen aktiverer du tanker om at brække sig, som til gengæld aktiverer denne uro i kroppen som du så er særligt årvågen overfor, som fungerer som bekræftelse af, at du vil blive syg. Dette er en ond spiral som kan gøre de simpleste aktiviteter svære at gennemføre.

 

Folk der lider af emetofobi undgår situationer der kan udløse denne frygt:

-          Sociale situationer

-          Spise specifikke madvarer

-          Spise på dårlige dage

-          Spise mad generelt (hvor du kun spiser i små mængder for ikke at blive for mæt)

-          Offentlige toiletter

-          Hård træning

-          Drikke alkohol

-          At blive gravid (kvinde)

-          Syge mennesker

-          At rejse (mulighed for at blive køresyg f.eks.)

-          At gå hos tandlægen

 

Du vil også sandsynligvis udvikle det der hedder sikkerhedsadfærd. Sikkerhedsadfærd kan være at have en flaske vand med når du går steder eller at bruge din telefon mens du er ude for at distrahere tankerne. Disse metoder, forståelige som de er, hindrer dig i at opnå de ønskede resultater i din håndtering af din opkastfobi.

 

Emetofobi karakteriseres med katastrofale forestillinger, om hvad vil ske, hvis du kaster op og den viser klare adfærdsmønstre der drejer sig om at undgå situationer, hvor opkast kunne udløses.
Dette er det samme overordnede mønster som viser sig i andre fobier og angst lidelser.

 

Eksponeringsbehandling er en behandlingsform der har vist god effekt i behandling af emetofobi.

Eksponeringsbehandling går ud på, gradvis og kontrolleret, at hjælpe dig nærme dig de situationer og fysiske oplevelser der er forbundne til emetofobi. Via eksponering og trænede strategier, mens du er i situationen, vil du kunne håndtere de frygtede situationer således at de ikke længere udgør en barriere i dit liv. Du vil kunne opnå et værdifuldt liv som ikke er styret af frygt for at kaste op.

Ut. anbefaler eksponeringsbehandling for dig, hvis du lider af emetofobi.   

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.