Psykologi dr. spørger: Griber vi kampen mod stress forkert an?

Skrevet d. 4-9-2018 14:05:01 af Benjamin Kobborg - Psykoterapeut, Supervisor, Coach, Stressterapeut

Har du venner, som du helst undgår, men som hele tiden presser sig på?

Jeg tror ikke lige jeg har det pt. men jeg kan levende forstille mig situation fra ovenstående video.

Har du tanker, som du helst var foruden, som hele tiden presser sig på, og som du bruger meget energi på at holde fra livet?

Det har mange af os. Det kan give en fornemmelse af ikke at kunne give slip. Tankerne kører i ring - vi spekulerer og grubler som gale over vores mangel trivsel, vores skilsmisse, vores dårlige økonomi, vores eksamensangst etc


Problemet er, at jo mere vi grubler, jo dårligere får vi det - det er nærmest en naturlov. Metakognitiv terapi er en anderledes tilgang til psykisk trivsel end mange af os er vokset op med. Den tilbyder en anden effektiv og simpel vej - men ikke nødvendigvis en let vej, den kræver vilje.


Du har sikkert som jeg ofte hørt om vigtigheden af at få talt tingene igennem, tænke tingene igennem, så vi kan få det bearbejdet eller løst.

Det er sådan set også en god idé ift. til praktiske problemer, som har relativt simple løsninger.

Men ny forskning viser, at når det handler om vores indre liv, så er overdrevet fokus indad en forværrende faktor.

Hvis vores opmærksomhed er så indadrettet, at vi hele tiden holder øje med hvordan vi har det, hele tiden tænker over, hvordan det burde være anderledes, hele tiden ønsker ubehaget væk, ja så kommer vi paradoksalt nok til at forstærke både de negative tanker og symptomer som fx angst og depression.

Løsningen er istedet at opøve kontrol over sin opmærksomhed og tolerance overfor ubehaget, så det bliver muligt at lade det være det være, så vil det nemlig gradvist aftage.


Læs mere om den metakognitive tilgang her - i en spændende artikel fra Kristeligt Dagblad fra 30.03 2018.

Søg på overskriften: "Psykolog: Vi griber kampen mod stress forkert an. Vi skal lære at falde i staver over vores tanker"


BENJAMIN KOBBORG, METAHUS TERAPI OG ERHVERVSPSYKOLOGI (metahusdk)

ARBEJDER METAKOGNITIVT MED AT AFHJÆLPE PSYKISK MISTRIVSEL.

GRATIS FORSAMTALE TILBYDES OG DER GIVES RABAT PÅ SAMTALE FORLØB

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.