Parforholdet

Skrevet d. 10-11-2017 12:04:53 af Vibeke Colstrup - Psykoterapeut, Sexolog, Parterapeut, Gestaltterapeut

Vi finder sammen og danner bånd. Forbindes med hinanden og nogen vælger at få "kontrakt" på hinanden ved at gifte sig. Vi giver hinanden hånd derpå....og vi skal blive et kød som mand og kvinde.

Men hvad er parforholdet for en størrelse? Og hvad med sexlivet og seksualiteten?
Når vi forelsker os, tiltrækkes  vi af "noget" hos den anden. Det kan være svært at sige efter nogen tid hvad det var, som gjorde at vi blev forelskede.
Det jeg ofte oplever i klinikken hos par, når de kommer til mig, er at sexlivet er forsvundet. De har brug for hjælp til at finde ind til hvad det var som betagede dem hos den anden. Noget af det vigtigste det er, at de mærker efter om der stadig er kærlighed til stede, når de kommer i terapi. Kærligheden var bindeleddet da parret mødte hinanden.

Når vi tiltrækkes af hinanden er der meget ubevidste, som bliver registeret i vores hjerne. Det er her vi tidligt i livet har dannet grundlag for hvordan vi danner relationer med andre mennesker. Vores nervesystem registrer uden vi ved det, hvordan det menneske er. Vi opfanger ubevidst at den vi tiltrækkes af har samme "smerte" med sig i livet, som os selv.
Med begrebet "smerte" mener jeg "problematik" i forhold til det at være i en nær relation, og det at lave tilknytning som vi gør når vi forelsker os. Måske tør vi slet ikke lave en nær tilknytning i den relation, og har helt tidligt  i vores liv skabt et selvforsvar for at beskytte os selv mod at blive såret. Problematikken som hver enkelt har med sig viser sig skjult i parforholdet, og det er den som skaber "hårknuden" for parret, når de ikke kan få sexlivet til at fungere længere. Ofte har partneren en måde eller en adfærd som aktivere "smerten" hos den anden og det resulterer i at selvforsvaret kommer på banen. Resultatet af det bliver at de bevæger sig væk fra hinanden og at kærligheden kommer på prøve.

De par som har kærligheden til hinanden og modet til at arbejde sammen, kan finde ind til hvad det er som aktiverer selvforsvarene hos hinanden. Herved kan de opnå indsigt og forståelse for sig selv og hinanden. Det hjælper dem til at differentiere hvad der er hvad når de oplever at det bliver svært i deres forhold.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.