Om at være vokset op i en familie med misbrugsmønstre.

Skrevet d. 29-1-2018 22:31:07 af Lulu Koch - Psykoterapeut MPF

For at kunne bryde nogle af de mønstre, der følger med, at være vokset op i en familie med misbrug, er det vigtigt at have en forståelse for, hvad der er på spil.

Et af kendetegnene ved, at vokse op i en familie med alkoholmisbrug er, at man ikke mærker sine følelser. Misbrugeren dulmer sine følelser af skam og sorg med alkohol. Medmisbrugerne, som er partneren og børnene, mærker ikke deres følelser, fordi der ikke er plads til dem. Partneren undertrykker sine følelser i håb om, at alt snart bliver bedre. Og børnene undertrykker deres følelser, fordi ingen voksne ser dem eller spørger ind til dem. Når man ikke bliver set, og taget sig af som barn, bliver det svært at vide, at man har værdi, fordi alkoholen eller den der drikker, altid vil fylde mest.

Det er svært at håndtere sine følelser, fordi man ikke ved, hvornår man bliver skuffet igen næste gang. Jeg var for eksempel aldrig sikker på, hvornår min far ville glemme næste aftale, eller bare glemme at kontakte mig i lange perioder.

Det gør det umuligt, at sætte ord på ens følelser og behov. For frygten for hvad der kommer til at ske eller ikke ske, bremser ethvert lille håb, der måtte være.

Det er afgørende, at når ens følelser ikke bliver taget alvorligt at ens forældre, hvordan skal man så vokse op, og selv tage dem alvorligt?

 

Når et alkoholmisbrug er et familiemønster

Et af kendetegnende ved at vokse op i en familie med alkoholmisbrug er også, at det gives videre i generationer. Eller det leves videre til næste generation.

Både det at være misbruger og medmisbruger er indgroede mønstre, som du ubevidst kan føre videre til dine børn og børnebørn.

Ikke alene var min far alkoholiker, men han havde fundet sammen med min mor, der kom fra et hjem med en far, der drak for meget, og en mor der dækkede over det. Min morfar kom ligeledes fra et hjem, med en far der var alkoholiker. Og hvem ved hvordan, det har set ud længere tilbage i historien?

Både som fagperson, og privatperson oplever jeg, hvordan mønstrene fra det at være vokset op i en familie med misbrugsproblematikker, spiller ind på mit liv.

Når du ikke er bevidst om, hvordan mønstrene spiller ind på dit liv, kan du blive meget rigid i din opfattelse af bl.a. alkohol, og måske afholde dig fra at deltage i festlige arrangementer, tage stærkt afstand til alkohol eller måske få et usundt misbrug af mad.

For mig har det konkret betydet, at jeg igennem mange års terapi, har skullet finde mine følelser frem, turde at sætte ord på dem, turde at mærke dem og begynde at give dem værdi. Det har krævet en nænsom, men fast terapeut, en masse mod og en kærlig og forstående mand at komme hjem til.

De bedste hilsner

Lulu Koch

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.