Om at komme fra Pause til Play

Skrevet d. 8-11-2014 13:29:12 af Dorte Windfeld - Psykoterapeut, Coach, Mentor

Nogle dage er bare øv! Lige fra morgenstunden mærker du det. Øv! Humøret eller energiniveauet er lavt og i værste fald begge dele. Måske kender du det?

De dage hvor manden, kæresten, hunden eller jobbet er monster irriterende (for det har jo intet med mig selv at gøre) En af de dage hvor en skriveblokering sætter ind, eller computeren strejker lige præcis når en masse arbejde venter. Du kender dem sikkert godt, de dage hvor man har mest lyst til at blive under dynen. Det er de dage, hvor det kan blive fristende at sætte sig i sofaen og trøste sig lidt, måske spise lidt forkert eller lidt for meget. Men der er hjælp at hente.

Nogen gange vågner jeg simpethen bare op og opdager, at det er en af de dage hvor det kan det godt knibe lidt, med at komme op i omdrejninger og få energien ind i kroppen. Måske kender du det fra dig selv?

Så derfor har jeg lavet en lille førstehjælpskasse med lette og hurtige tips til, hvordan jeg hurtigt kan komme fra Pause til Play (alt efter årsagen), når jeg trænger til et energiboost.

Dem vil jeg gerne dele med dig. Og tro mig – de virker, prøv selv!

12 tips til hvordan du kommer fra Pause til Play

 • Træk vejret ind gennem næsen og ud gennem munden. Forestil dig en smuk farve i luften du indånder og sig til dig selv ”Jeg er et magisk menneske” (husk at smile). Når du puster ud gennem munden, lader du alt ubehaget følge med ud. Gentag mindst 6 gange.
 • Flyt dig fysisk fra det sted du er. Gå helst langt væk fra hvor du var, da humøret var ”down under” Tænk på mindst 3 ting som du er taknemlig for i dit liv. Der vil ALTID være masser af ting. Meget gerne flere.
 • Tving dig selv til at grine højt. Du ved….sådan højt ud i luften. Når du har gjort det nogle gange, vil du automatisk komme til at grine af dig selv og den lidt komiske situation du befinder dig i. Der er kun få bivirkninger, ved et godt gammeldags latteranfald. Nemlig risikoen for at dø af grin eller sluge gebisset undervejs. Ellers er latteren til gavn for både krop og psyke. Rent fysisk sker der det, at kroppen producerer større mængder endorfiner, når vi griner. Det er kroppens eget morfinmiddel, som får os til at slappe af og føle os godt tilpas.
 • Dans, dans dans……….. Sæt din ynglings-dansemusik på og gi den gas. ( Har du ingen musik så syng. Det øger med sikkerhed også underholdningsværdien) Fyr max op for styrken. Det bedste ved at danse er, at alt er tilladt. Der er ingen regler (med mindre du selvfølgelig vælger at være med i vild med dans) men det er ikke det jeg taler om her. Om du danser salsa, breakdancer eller laver dine egne lækre moves, er helt op til dig. Det vigtigste er at du mærker musikken. Jeg vil æde min gamle hat (eller morfars hat bliver det) på at du bliver gladere og bedre tilpas af det.
 • På en skala fra 1-10 hvor er du så lige nu på humørbarometeret? Og hvor vil du gerne være? Tænk så på, om dit humør lige nu får dig tættere på eller længere væk, fra der hvor du ønsker at være på skalaen? Læg hånden på dit hjerte, træk vejret ned i maven og spørg dig selv hvad der skal til lige nu, for at du kan få det bedre? (for du ved det helt sikkert godt) Og tag aktion på det!!
 • Luk lige øjnene et øjeblik (hvis da ikke lige du kører bil eller cykler, så er det nok en ualmindelig dårlig ide) og forestil dig et tidspunkt hvor du havde det rigtig dejligt, hvor du følte glæde og kærlighed. Forestil dig at du er der lige nu! Og bliv der, indtil du føler dit humør vender.
 • Hvad ville du råde din egen bedste ven til at gøre for sig selv, hvis han eller hun var i din situation lige nu? For i virkeligheden er du jo din egen bedste ven og skal behandles lige så omsorgsfuldt.
 • Hvad skal du lære, af situationen du befinder dig i lige nu? I alt hvad vi oplever, er der en gave eller dybere mening. Kig godt efter og du vil se meningen med det.
 • Vend situationen på hovedet og fokuser 100% på den modsatte følelse, af den du har lige nu. Hvordan er det at have fokus på den positive følelse i stedet for. Hvad gør det ved dig?
 • Luk øjnene og få kontakt med den del af dig selv, der IKKE er pessimistisk. Hvem er du uden de følelser?
 • Hvis nogen andre har ødelagt dit humør, så husk dig selv på at du har et valg, nemlig at sige ”pyt” og giv slip. Mind dig selv om at alle (inklusiv dig selv) altid gør det bedste de kan, med de ressourcer DE har. DU vælger, om det skal have lov til at ødelægge din dag!
 • Find ud af hvad du godt kan lide og har lyst til at gøre lige nu. Når du gør det du naturligt holder af og nyder – så vil du blive lykkeligere. De resultater du ønsker vil følge efter og tingene vil udvikle sig godt.

Rigtig god fornøjelse.

Og der findes helt sikkert, mange flere. Hvis du har gode ideer eller erfaringer, så tøv ikke med at dele dem med os andre. Jo flere jo bedre. Listen kan sikkert blive meget længere….

Fortæl også gerne hvordan de virker på dig, hvis du prøver at teste en eller flere af dem.

P.S

Da jeg vågnede i morges, måtte jeg tage førstehjælpskassen frem. Nøøjj hvor er jeg ved at være træt af regnvejr. Jeg praktiserede bla. nr 3, 9 og 12. Og nu er der fuld knald på mig. Jeg har sågar været i haven i iført gummistøvler og regnfrakke, ledsaget af et stk. meget våd hund…..

P.P.S

Virker ingen af ovenstående og kniber det med energien og humøret i en længere periode, kan det sikkert være en hjælp for dig, at opsøge en coach/terapeut i en periode.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.