Narcissistens mest brugte manipulationsteknikker! del 2

Skrevet d. 18-2-2016 09:45:05 af Erik Tams - Psykoterapeut, Kropsterapeut, Stresscoach, Coach

2. del af blog porteføljen om narcissme

 

Som beskrevet i det første blogindlæg (om narcissime og medafhænighed), så findes narcissisme i forskellige udformninger og grader. Narcissisme er ikke kun et personlighedstræk, der knytter sig til “ekstreme” typer som Peter Lundin eller Hannibal Lecter.

 

De narcissistiske personlighedstræk findes i mange personer, og de fleste af os kommer i kontakt med det gennem personer, som kan være velfungerende og charmerende udadtil, men som ved nærmere bekendtskab samtidig kan have en dybt kontrollerende side.

 

Anden del af blog porteføljen om narcissisme handler om nogle af de mest anvendte teknikker, som personer med narcissistiske personlighedstræk anvender for at sikre sig kontrol i sine relationer. Det er væsentligt at kende til disse redskaber, fordi det gør det nemmere for dig, at undgå at blive fanget ind i narcissistens manipulerende univers samt at reagere konstruktivt, når du oplever, at du er udsat for det.

 

Første skridt er, at blive opmærksom på, når teknikkerne anvendes, så du kan identificere, at det er det, der sker, og jeg vil derfor i dette blogindlæg beskrive de mest typiske manipulationsteknikker.

 

1) Du overanalyserer alting

Der er naturligvis personer eller situationer, hvor du kan komme til at overanalysere en situation. Forskellen er at når det er brugt som en narcissistisk manipulationsteknik, vil du altid senere finde ud af, at du havde ret. Narcissisten bruger “du overanalyserer alting” til at gøre dig i tvivl om din virkelighedsopfattelse. Personen vil sige ting eller gøre ting, som kan indeholde en tvetydighed eller give dig en fornemmelse af noget men samtidigt ikke udtrykke det helt tydeligt og åbenlyst.

 

Et eksempel kan være narcissisten, der flirter med sin eks over sociale medier, og når du konfronterer personen med det, fortæller han/hun dig, at du overanalyserer alting - hvorefter du en måned senere finder ud af, at personen har en affære.

 

2) Jeg hader drama

Og alligevel vil du opleve, at der er mere drama i nærheden af dem, end du nogensinde før har oplevet. Sætningen “Jeg hader drama”, vil du ofte opleve, hvis du f.eks. siger din mening, konfronterer narcissisten eller er kommet ind i en ophedet diskussion med narcissisten. Narcissisten vil i forlængelse heraf eksempelvis sige noget provokerende, ondskabsfuldt eller ubehageligt, og hvis du reagerer på det, vil personen prøve at få overtaget i relationen ved at lukke dig ned og sige, at vedkommende hader drama. Udover det at lukke diskussionen ned, er formålet for narcissisten at gøre dig usikker og etablere sig selv som den stabile og mentalt “sunde” i relationen.

 

3) Du er så sensitiv

Narcissisten skaber emotioner i andre personer. Narcissisten vil have en tendens til at pendle frem og tilbage mellem at idealisere dig for derefter at nedgøre dig eller skabe usikkerhed. Det er den måde narcissisten holder dig i sit net på, og som gør, at du langsomt bliver usikker på din tilknytning og din tillid til nærhed. Et eksempel kan være, at narcissisten i en periode er meget optaget af dig for derefter pludseligt at ignorere dig i dagevis. Når du så reagerer på det, vil narcissisten beskylde dig for at være for sensitiv eller “needy”. Narcissisten vil kritisere dig, fornærme dig og nedgøre dig (typisk på en måde, hvor det kan misforstås eller undskyldes med at være et drilleri/for sjov) - og på den ene side beskylde/vurdere og dømme dig, men på den anden side ikke stå ved, at det er det, personen gør. I stedet vil narcissisten fortælle dig, at du er for sensitiv. Målet i dette tilfælde er, at få dig til at blive usikker og blive i tvivl om din egen intuition og dømmekraft.

 

4) Du er sindssyg, bipolar, personlighedsforstyrret, jealous, bitter, forelsket i mig etc.

Når relationen er ved at synge på sidste vers, begynder ubehagelighederne for alvor. Det er her, du vil opleve at blive beskyldt for alverdens ting og at blive diagnosticeret som enten psykisk syg, personlighedsforstyrret eller lignende. Narcissisten har ekstremt svært ved at indrømme fejl og mangler i sig selv, og vil altid rette problemet ud af - uanset om det kræver en fordrejning eller forvrængning af virkeligheden og uanset, om det har noget som helst på sig eller ej.

 

Ovenstående er blot et udsnit af de manipulationsteknikker, som narcissisten anvender. Det væsentlige at se er, hvordan teknikkerne anvendes til at skabe kontrol i relationen og usikkerhed hos modparten. De anvendes til dette formål, fordi narcissisten grundlæggende har mistillid til andre mennesker, og fordi narcissisten bag den selvsikre og selvoptagede facade har en skyggeside, der er præget af fundamental skam - skam som knytter sig til oplevelsen af at være forkert, og til det traume, som narcissisten har fået ved ikke at modtage kærlighed i tilstrækkelig grad under opvæksten.

 

Enhver kritik eller faste grænser for narcissisten skaber en associering til denne skyggeside af fundamental skam og forladthed, og det er derfor, at narcissisten ikke kan tåle kritik eller indgå i et ligeværdigt forhold med klare rammer og grænser.

 

Næste og sidste afsnit i blog porteføljen om narcissisme vil handle om, hvad du kan gøre for at beskyttede dig selv, hvis du befinder dig i en relation med en narcissist.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.