Mental Sundhed - Får du søvn nok

Skrevet d. 20-2-2019 13:44:47 af Christina Dilling Munk - Psykoterapeut MPF

ag får mange alt for lidt søvn. Vi sover og hviler os for lidt. Mange kører i alt for højt et gear og har derfor svært ved at slappe af og få en rimelig søvn. Søvn er vigtig for vores mentale sundhed og især i dag hvor der er rigtig mange input og påvirkninger hele tiden. Vores hjerne og nervesystem har brug for hvile og søvn simpelthen for at kunne takle hverdagens informationer, input og påvirkninger.

Forskningen taler sit eget sprog. Flere risikofaktorer ved at du ikke får søvn nok og lade batterierne op, kan få fatale sundhedsmæssige konsekvenser


Hjernen
Ifølge en svensk undersøgelse fra universitetet i Uppsala
kan mindre end otte timers søvn om natten fremme tab af hjernevæv, fordi det udløser neurologisk degenererende processer. Mere foruroligende konstaterede forskerne, at bare en enkelt nat med dårlig søvn kan skade hjernen.

Virus
Større risikoen for at få influenza og andre virusser
Kan du ikke forstå, hvorfor du altid bukker under for en vinterinfluenza? Så kan problemet ganske enkelt være søvnmangel. Flere udenlandske undersøgelse
har vist, at personer, der får mindre end syv timers søvn om natten, har næsten fire gange så stor en sandsynlighed for at blive forkølet som personer, der sover mindst otte timer. Søvnmangel ser ud til at svække immunforsvaret og gør os derfor mere sårbare over for virusser.

Følelser
Du risikerer at få sværere ved at håndtere dine følelser
Børn bliver mere irritable, når de er trætte. Og at dømme efter en amerikansk undersøgelse
 gælder det samme også for voksne.
Følelsescentrene i hjernen reagerer 60 pct. mere, når du har søvnunderskud, end når du er frisk og udhvilet. Det kan gøre, at du farer hurtigt op eller omvendt bryder i gråd ved bare den mindste bemærkning fra en vildt fremmed. Denne følelsesmæssige overreaktion kan få alvorlige konsekvenser for andre områder af dit liv, især hvis du har manglet søvn gennem en længere periode.
Prognosen er endnu dårligere for personer, der lider af søvnløshed. Ifølge den amerikanske organisation National Sleep Foundation
har de 10 gange så stor en risiko for at få en klinisk depression.

Glemsomhed
Du risikerer at blive mere glemsom
Der er en grund til, at forældre beder børn om at gå tidligt i seng. Søvn spiller en afgørende rolle i ens indlæringsproces, og selv for voksne, der ikke længere går i skole, kan søvnmangel påvirke hukommelsen kraftigt. Søvnmangel kan også påvirke din motivation, dømmekraft og opfattelse af forskellige situationer.

Vægtforøgelse
Du risikerer at spise for meget – og tage på i vægt
Man har tendens til at spise både mere kalorieholdige fødevarer og større portioner, hvis ikke man har fået søvn nok. Det kan give et par kilo ekstra på sidebenene og øge risikoen for at blive overvægtig eller fed.
I en undersøgelse der er offentliggjort i den videnskabelige journal Psychoneuroendocrinology,
fulgte forskere 16 normalvægtige mænd og deres spisevaner i to forskellige kontrollerede scenarier: Dagen efter otte timers søvn og dagen efter en nat med søvnmangel.I sidstnævnte tilfælde fortærede personerne med søvnunderskud generelt større portioner mad.

Blodtryk
Du øger risikoen for at få forhøjet blodtryk
Vidste du at søvnmangel også øger risikoen for at få for højt blodtryk, på lige linje med overvægt, rygning, mangel på motion og stress? Det er, hvad en amerikansk undersøgelse
har konkluderet.Får du mindre end fem timers blunden om natten, øger det kraftigt risikoen for at få forhøjet blodtryk, hvis du er mellem 32 og 59 år.

Hjertet
Du risikerer at få kronisk hjertesygdom
Sover du ikke nok, kan det føre til iskæmisk hjertesygdom, der skyldes forsnævrede blodårer i hjertet. I en finsk undersøgelse
opdagede forskerne, at mænd der sover mindre end seks timer om natten har større risiko for at få iskæmisk hjertesygdom end mænd, der sover syv-otte timer.Søvnmangel fører til en øget hjertetakt, forsnævrede blodårer og saltophobning i kroppen – der alle betragtes som risikofaktorer for iskæmisk hjertesygdom.

Sukkersyge
Du ved muligvis allerede, at overvægtige personer har større risiko for at få sukkersyge end normalvægtige. Men vidste du, at folk der ikke får søvn nok også er i farezonen?I en amerikansk undersøgelse
, hvor udgangspunktet var mænd som fik syv timers søvn om natten, konstaterede forskerne, at sandsynligheden for at få sukkersyge blev fordoblet hos mænd, der kun sov seks timer eller mindre.Søvnmangel ser ud til at øge kroppens produktion af kortisol, hvilket kan føre til insulinresistens.

 

Din hud ældes for hurtigt
Det er svært at se godt ud, når du kører igennem med for lidt søvn. Røde øjne, rande under øjnene og rynker, der ser dybere ud, er alt sammen med til at få dig til at se ældre ud, end når
du er godt udhvilet.
En undersøgelse
fra USA har påvist en sammenhæng mellem søvnmangel og for hurtigt ældet hud. Helt specifikt har mænd og kvinder, som ikke får søvn nok, en tendens til at få mindre elasticitet i huden og flere fine rynker.


 

#mentalsundhed #christinadillingmunk #søvnløshed #stress


 
Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.