Lidt om kærlighed

Skrevet d. 2-3-2018 17:07:22 af Marie Thjellesen - Sexolog, Parterapeut

Det er med stor ydmyghed at jeg kaster mig ud i at skrive en blog om kærlighed!

Jeg ”vover pelsen” alligevel, med fare for at det slår fejl, at jeg rammer ved siden af og at jeg støder dig som læser!

Begrebet kærlighed kan forstås på ligeså mange måder som vi er mennesker til her i verden. Jeg har på ingen måde definitionsretten på kærlighed, men jeg vil med ydmyghed forsøge i det følgende at beskrive blot en lille del af feltet.

”Kærlighed gør blind” hedder et ordsprog. Men måske er det i virkeligheden forelskelsen, der gør blind og ikke kærligheden?

Man kan vel med rette sige at kærligheden har en dybde og en tyngde, som forelskelsen ikke har? Man kan vel også sige, at man tager forelskelsens bind væk fra øjnene, når man begynder at elske hinanden? Kærlighed er at blive seende – at se sin partner som det menneske, som han eller hun er. Det befriende ved kærlighed er, at man rummes af sin partner, også selvom man har fejl eller mangler.

En metafor jeg kan lide at bruge i min praksis er følgende;

Kærlighed kan betragtes som en gave fra et´ menneske til et´ andet menneske. Omkring gaven, er der bundet glimtende cellofan eller gavepapir med smukt gavebånd i silke. Indpakningen er naturligvis det vi først lægger mærke til, forstået som forelskelsen, altså det vi er faldet for. Vi fascineres og berøres, og vi forblændes!

Vi åbner gaven og ser på indholdet, som består af små dele i en æske. Dele af indholdet begejstres vi ved, dele kan vi lide, men andet bryder vi os decideret ikke om! Kærligheden kan betragtes som indholdet i gaven. Vi kan vælge at blive ved med gennem livet, at udforske indholdet af gaven, eller vi kan gå på jagt efter en ny fin cellofanindbunden gave som blænder lige umiddelbart, men som kræver at blive pakket op og undersøgt for indhold! Forelskelse er cellofanen – kærlighed er indholdet i gaven.

Når du forelskes i en anden end aktuelle partner, er det glitterpapiret du er faldet for!

Kærlighed er en gave, men kærlighed er også et stykke arbejde du vedvarende skal dygtiggøre dig i. Ligesom din græsplæne trænger til pleje og vand, behøver kærligheden mellem mennesker det også for at trives. Græsset er grønnest, der hvor det vandes!

Kærlighed som en indstilling

Kærlighed handler også om den indstilling og holdning, du har til din partner. En kærlig holdning, indebærer imødekommenhed. Det er gensidig anerkendelse der muliggør kærlighed. Samtidig kan din oplevelse af at være elsket, bidrage til at gøre dig mere anerkendende, og derved kan I sammen sætte gode cirkler i gang, som styrker jeres indbyrdes kærlighedsforhold.

Kærlighed handler i høj grad om hvordan du kan bidrage til at give andre noget godt.

Alle mennesker trænger til kærlighed, og derfor er det vigtigt at være optaget af, hvordan du kan dele ud af den.

Jeg oplever ofte i min praksis at parret som jeg samarbejder med, er vældig optaget af hvad de hver især kan af deres partner. Jeg ser det som min fornemmeste opgave, når det handler om kærlighed og parforhold, at give parret øjne for, hvad de kan give til den anden hver især!

Kærlighed er et glædeligt tema, men også et alvorligt tema, netop fordi vi er så afhængige af den.

Det giver derfor god mening, at du løbende tænker over hvordan du helt konkret viser og giver kærlighed til din partner i løbet af jeres hverdag. Du skal udfordre dig selv, så du bliver bevidst om, hvad du selv investerer i dit parforhold. Ellers kan det ende med at du er mere optaget af, hvad du skal have af din partner, uden at være optaget af, hvad du selv bidrager med!

God arbejdslyst!

 

 

 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.