Lidt om forelskelse

Skrevet d. 2-3-2018 17:01:23 af Marie Thjellesen - Sexolog, Parterapeut

Der er som bekendt forskel på forelskelse og kærlighed, men ofte blandes disse to begreber sammen.

Forelskelsen er ofte en tilstand af følelser der er umiddelbare. Kærligheden er ikke kun følelser, men har også med vilje at gøre! Læst min lystblog; ”Parforhold – kræver vilje”.

Du kan forelske dig helt uventet på få dage eller et øjeblik, endda nogen gange i en person du aldrig har mødt før. Forelskelsen kan opleves som en rus, en form for sindssyge, du ser ikke verden på samme måde som før. Forelskelse kan virke forvandlende og grænseoverskridende for dig på en´ og samme tid.

Du har måske oplevet forelskelsen som en stærk kraft, hvor du har mærket og tænkt verdenen ganske anderledes end du normalt gør? Måske har du også oplevet dine omgivelser mere behagelige, hvor du narres til at tro, at det er omgivelserne og ikke dig selv, der har forandret dig.

Når du er forelsket, kommer du let til at dyrke en idealiseret udgave at din partner, på den måde kan du have tendens til at se det, du ønsker at se! Din partner kan endda næsten virke perfekt!

Det er også muligt at du oplever forelskelsen langt mere rolig!? Det er måske et venskab, som langsomt vokser sig større og større, hvor I knytter jer til hinanden og ønsker at danne par.

Forelskelse kan bl.a. indebære; tiltrækning og fascination. Gode varme følelser, bobler eller sommerfugle i maven og uligevægt, og måske kan du benævne det anderledes?

Forelskelse – kulturelt set

I vores vestlige kultur er der ofte en forventning om, at det er i kraft af forelskelse, at et forhold begynder og udvikler sig. I litteratur, musik, film og reklamer bliver der ofte lagt stor vægt på det romantiske aspekt ved et forhold, måske så meget at det er let at glemme, at der også findes andre måder at indlede et forhold på.

I visse andre kulturer lægges der ikke i samme grad vægt på den store forelskelse som indledning til et forhold. En indisk kvinde skulle efter sigende have udtalt;

”Mens vi i den vestlige verden ofte jagter forelskelsen som indledning til et forhold med brændende følelser, som med tiden bare bliver til gløder, eller efterhånden slukkes helt, vil man i andre kulturer indlede et forhold med ulmende gløder, som kan antændes og efterhånden blive til et flammende bål”

Magtkampe

Enhver forelskelse afløses med tiden af en række magtkampe. Jeg bruger betegnelsen magtkamp for de skænderier og uoverensstemmelser der er i hverdagen, hvor dine og din partners forskelligheder kommer til syne. Når du står i magtkamp til halsen, gribes du måske i lysten til at forlade parforholdet ad bagdøren? Måske fristes du til at kaste dig over utroskab, for meget rødvin eller noget der kunne indbefatte et andet parallelt liv? Som følge af hverdagsmagtkampe, vælger du og din partner muligvis at gå hvert til sit, men før I tager den´ beslutning skal I vide at der er håb for positiv forandring!

Magtkampe - erfaringer fra min praksis.

Jeg har erfaret fra min praksis, at det der adskiller de par, der lykkes, og de, der skilles, er den måde, de klarer at komme gennem magtkampene på!

Det kan f.eks. være magtkampe om hvornår det er okay at hente barn i daginstitutionen, om det er i orden at barnet ikke vil smage på maden eller spise op, hvor rodet der må være i lejligheden eller hvor meget sex I skal dyrke. Der kan være hundredvis af eksempler, prøv selv at tænke over jeres!

Alle disse diskussioner medfører formentlig, at du pludselig ikke føler dig helt så tryg mere og heller ikke bliver mødt på den samme intense måde som i starten af forholdet, hvor du måske følte dig set, hørt og værdsat som aldrig før. Den altopslugende betagelse du havde af din partner, erstattes måske af irritation, kritik og måske ligefrem had?

Begynder du i dit stille sind at tænke, at din partner er en større udfordring, end du havde regnet med, er det måske tid til, enten at hente hjælp udefra, eller i bedste fald selv at I sammen bliver bevidste om jeres uhensigtsmæssige adfærd, for derved at kunne udsulte magtkampene.

Hvad faldt du for?

Når jeres forhold udfordres af problemer, konflikter eller magtkampe, kan det måske give mening for en stund, at du husker på de positive ting du faldt for engang, for måske på den´ måde at genopdage noget af det, du satte pris på hos din partner i starten. Det vil formentlig ikke løse problemerne og konflikterne i jeres forhold, men det kan måske ”lette trykket” en smule og trække lidt lethed og lidt humor ind i samspillet. 

Det er ligeledes værd at være opmærksom på om du er så optaget af dine egne følelser, om du kun satser på at have de ”rigtige” følelser, at du helt glemmer de kærlige handlinger i dit parforhold. Blot en tanke værd!

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.