Lever du det liv, du ønsker ?

Skrevet d. 17-1-2019 12:21:43 af Kirsten Øvlisen - Psykoterapeut, Parterapeut

Hvis ikke, så er det en super god ide, at gå ind i et terapiforløb og blive nysgerrig på, hvad der forhindrer dig i, at leve dine drømme eller dit potentiale ud. Eller få en fornemmelse af, at du lukker lyset ind og ikke er på overarbejde med dig selv.


Nogle gange skal vi have fat i nogle af vores skyggesider, de sider, som vi ikke rigtigt vil stå ved. 


Prøv engang og fuldend sætningen: man kan sige meget om mig, men _______________ er jeg ihvertfald ikke!


Jeg kunne eksempelvis selv skrive "men nærig er jeg ihvertfald ikke" . Og jeg er ret givende på mange områder. Jeg elsker at købe ting til dem jeg holder af. Det kan sagtens være små, sjove ting - ikke noget til en formue, jeg kan bare godt lide at være givende med både overraskelser, koncertture, ting, mit humør og nærvær.


For mig, er det at høre til, blevet noget med, at glæde andre.


Det at være givende og gavmild, er der jo ikke så meget skygge over - og så alligevel. For gavmildheden rækker ud mod andre og nærigheden - skyggesiden - tilhører mine tiltag ind til mig selv. Der er jeg meget mere nøjsom. Hvis jeg ikke tager mig af min egen skyggeside, kan jeg komme til, at tage andre som gidsler. Jeg har så travlt med at give til andre (efter mit eget velbefindende vel og mærke), at jeg på en måde kan komme til at forvente, at min kæreste skal "opfylde" mig - for det har jeg jo ikke selv tid til.


Det handler ikke om, at jeg ikke har tid eller han ikke forkæler mig, det handler om, at jeg ikke har evnet at passe på mig selv eller taget ansvar for glæden i mit eget liv.


På et tidligt tidspunkt i mit liv, har det været vigtigt for mig, at bringe glæde ind i min familie - for at føle jeg hørte til og at jeg var vigtig. Sådan gør vi som børn - på hver vores måde - finder vi den vej, vi synes, er mest egnet for at føle et tilhørsforhold. 


Sådan kan vi på en måde komme til at leve med en maske - og jo flere masker vi lever med, jo bedre kan stress og depression få tag i os. Når jeg begynder at arbejde med mine skyggesider - eksempelvis nærig, så betyder det ikke, at jeg ikke må være givende mere, for det elsker jeg jo og det er til stor glæde for mig.


Det betyder blot, at  jeg ikke behøver finde glæden gennem andre hele tiden - det er helt okay, at gå en mere direkte vej efter glæden. Det er jeg blevet temmelig god til.


Så hvis jeg tidligere havde lyst til at gå til noget, men sagde: det kan jeg ikke, for min mand arbejder hele tiden. Så spændte jeg selv ben for min glæde, men holdt min mand ansvarlig for det. Idag ved jeg, hvis jeg virkelig ville det, havde jeg fundet den fedeste barnepige til pigerne og taget ansvar for min egen glæde.


Har du lyst til at opleve glæden ved, at smide nogle masker og mærke, hvordan din måde, at tage ansvar på forbedrer dine relationer og din livsglæde - så smøg ærmerne op og begynd, at glæd dig til forandringerne.  

 

 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.