Kropsterapi og psykoterapi

Skrevet d. 20-1-2018 12:49:23 af Erik Tams - Psykoterapeut, Kropsterapeut, Stresscoach, Coach

Hvordan kan kombinationen af kropsterapi og psykoterapi bidrage til heling og mere livsglæde? 

For at kunne forklare det bedst muligt, har jeg valgt at starte dette indlæg med en kort introduktion til den tredelte hjerne.

Den tredelte hjerne baserer sig på en forståelse af, at hjernen er delt i tre dele, som udvikles kronologisk igennem vores opvækst. De tre dele er (lidt forenklet):

  1. Krybdyrshjernen (kamp/flugt respons)
  2. Pattedyrshjernen (følehjernen)
  3. Neocortex (tænkehjernen)

I mellem de tre dele af hjernen kan der være åbent for udveksling af information, eller der kan være lukket af for udveksling af information. Når der lukkes af for udveksling af information, handler det ifølge hjerneforsker Ronald Melzacks om en biologisk reaktion på overvældende psykisk eller fysisk smerte. Denne biologiske reaktion kalder han for ”neuronal dørvogtning”, og den har til formål at undgå, at de senere og højere udviklede dele af hjernen oversvømmes af for voldsomme input fra de tidligere udviklede dele af hjernen.

Lukningen mellem de forskellige dele af hjernen kan være både nødvendig og værdifuld, når oplevelser er overvældende, men den kan også hindre os i senere hen at hele nogle af de oplevelser, som har været problematiske for os.

For at hele nogle af de oplevelser, der har været overvældende, kan det være brugbart at få adgang til disse oplevelser på et følelsesmæssigt plan i så små doser, at kroppen og de overliggende hjernedele ikke overvældes. Det kan f.eks. ske i psykoterapi i et trygt og kærligt rum, som er fyldt med nærvær – og hvor der arbejdes med at ”spise” de voldsomme oplevelser bid for bid i stedet for at sluge det hele på en gang.

Udfordringen for nogle af os er dog ikke nødvendigvis ”kun” at bearbejde de oplevelser, som vi har adgang til, men derimod at få bearbejdet de oplevelser, som vi ikke har adgang til, selvom de er lagret i hukommelsen. For hvordan får vi helet noget, som vi eksempelvis ikke kan huske eller mærke, fordi de ”neuronale dørvogtere” har blokeret forbindelsen mellem følehjernen og tænkehjernen?

Her kommer bl.a. værdien af kropsterapien ind. Gennem arbejde med åndedrættet, trykpunkter, massage, og meridianbanerne, er det muligt at aktivere energi og følelser, som normalt ikke er tilgængelige for os - og bringe dem til bevidstheden, så de kan integreres og heles.

Det kan måske virke underligt, men i virkeligheden er det ikke så anderledes end, når du pludseligt bliver hensat til din farmors barndomshjem, fordi du er kommet i kontakt med en duft, som mindede dig om lige netop det. På samme måde som med dufte er det muligt at få adgang til gamle lagrede oplevelser gennem kroppen. Det kan f.eks. ske ved, at en energiform (vrede, sorg eller lignende), som har været blokeret, bliver aktiveret, eller ved at en kronisk muskelspænding, som har været knyttet til bestemte typer af oplevelser, får lov til at spænde af.

Da jeg arbejder både psykoterapeutisk og kropsterapeutisk, har du hos mig mulighed for en helende behandling, der inddrager det bedste fra begge tilgange. Her kan du både få aktiveret nogle af de gamle oplevelser og samtidigt få dem ”spist” stille og roligt bid for bid i en tryg professionel ramme.

Er du nysgerrig eller har spørgsmål, så tøv ikke med at skrive eller give mig et kald.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.