Kører tankerne i ring?

Skrevet d. 3-4-2019 11:57:15 af Benjamin Kobborg - Psykoterapeut, Supervisor, Coach, Stressterapeut

Har du tanker, som du helst var foruden, som hele tiden presser sig på, og som du bruger meget energi på at holde fra livet?

Det har mange af os. Det kan give en fornemmelse af ikke at kunne give slip. Tankerne kører i ring - vi spekulerer og grubler som gale over vores mangel trivsel, vores skilsmisse, vores dårlige økonomi, vores eksamensangst etc.

Problemet er, at jo mere vi grubler, jo dårligere får vi det - det er nærmest en naturlov. Metakognitiv terapi er en anderledes tilgang til psykisk trivsel end mange af os er vokset op med. Den tilbyder en anden effektiv og simpel vej - men ikke nødvendigvis en let vej, den kræver vilje og vedholdenhed.


Du har sikkert som jeg ofte hørt om vigtigheden af at få talt tingene igennem, tænke tingene igennem, så vi kan få det bearbejdet eller løst. Det er sådan set også en god idé ift. til praktiske problemer, som har relativt simple løsninger.

Men ny forskning viser, at når det handler om vores indre liv, så er overdrevet fokus indad en forværrende faktor.

Hvis vores opmærksomhed er så indadrettet, at vi hele tiden holder øje med hvordan vi har det, hele tiden tænker over, hvordan det burde være anderledes, hele tiden ønsker ubehaget væk, ja så kommer vi paradoksalt nok til at forstærke både de negative tanker og symptomer som fx angst og depression.

Løsningen er istedet at opøve kontrol over sin opmærksomhed og tolerance overfor ubehaget, så det bliver muligt at lade det være det være, så vil det nemlig gradvist aftage.

Metakognitiv terapi hjælper dig til netop dette.

Brug for hjælp? Kontakt mig og høre mere om mulighederne - så finder vi ud, om metakognitiv terapi er det rigtige for dig.

Mvh. Benjamin Kobborg, Metahus

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.