Kan du elske dine skygger?

Skrevet d. 8-11-2014 12:52:16 af Dorte Windfeld - Psykoterapeut, Coach, Mentor

Kend din skygge

At kende dine skygger, er en interessant og berigende oplevelse. Ved at være bevidst om dine skyggesider, kan du blive SÅ meget klogere på dig selv og andre og du får oveni købet mulighed for, at udvikle dig. Dejligt berigende.

Vores skygger er nemlig de sider af os selv, som vi ikke bruger. Enten fordi vi ikke ved vi har dem, eller fordi vi ikke kan lide dem. Skyggesider er med andre ord egenskaber, som vi måske hellere var foruden. I stedet for at elske hele os selv, både de mørke og de lyse sider, har vi lært at fortrænge dele af dem.

Vores skyggesider dannes tidligt i barndommen. Gennem opvæksten har vi tilpasset os vores forældre, for at føle os elsket. Det  er helt normalt og har betydet, at vi har valgt sider af os selv fra, som værende dårlige eller uacceptable. Alt afhængig af hvilke påvirkninger og stemninger vi er vokset op i og hvilken respons vi har fået på vores adfærd. De fortrængte egenskaber, bliver senere til vores skyggesider. Frygten for at blive afvist, får os til at gemme os bag masker, så vi kun viser visse sider af os selv.

Men skyggesiderne rummer også enorme mængder af potentiale, hvis vi tør kigge på dem. Skyggen rummer alt det, vi ikke vil vedgå os og som alligevel vil trænger sig på direkte eller indirekte. Når vi undertrykker sider af os selv kan de på et øjeblik komme op til overfladen og forstyrre vores liv.

Vil du finde dine skyggesider? Så tænk over hvad du ikke bryder dig om ved andre mennesker. Vær meget præcis med, hvad det lige nøjagtig er for egenskaber, du ikke bryder dig om. Det kan for eksempel være: ”han er sku så klog” eller ” hun skal altid blande sig”. I nævnte tilfælde er det klogskab og indblanding der er skyggesiderne og du kan nu prøve at spørge dig selv, hvordan DU har det med de egenskaber? Måske har du selv en lille tendens til ind imellem at være lidt for klog, eller måske har du brug for, at kaste mere lys over den pågældende egenskab og bruge den? Vær helt ærlig!

Skyggearbejde handler også om vores positive egenskaber. Når du beundrer et andet menneske, så tænk over hvad det lige nøjagtigt er du ser? Det vil nemlig også være sider du selv indeholder, som lige nu måske ligger i skyggen og som du vil have stor glæde af at få frem i lyset. Så slut med at synes, at det kun er de andre der er unikke, smukke, dygtige, dynamiske eller er gode til noget. Hvis du kan se det, er det fordi du selv har det!

Vi er fulde af polariteter. Det betyder at vi rummer både rod og orden, klogskab og dumhed, had og kærlighed, sorg og glæde. Vi ville ikke kunne kende den ene, uden også at kende den anden. Når vi har integreret både de lyse og de mørke sider af os selv, vil vi føle os hele og i harmoni med os selv. Du er så meget mere magisk end du tror.

Kan du elske din skygge?

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.