Kan du acceptere det, du ikke kan ændre?

Skrevet d. 18-6-2019 11:21:42 af Lotte Kornum Aagaard - Psykoterapeut MPF, Mindfulness instruktør

Jeg lavede forleden et opslag på Facebook med Sindsrobønnen - og efterfølgende fik jeg i en kommentar fra min kære kusine et andet citat (om ikke at acceptere de ting vi ikke kan ændre, men derimod ændre dem), som fik mig til at tænke over, hvad Sindsrobønnen egentlig betyder, og om hvor meget vi skal kæmpe for, at ændre de ting, vi ikke er tilfredse med.....

Sindsrobønnen:
Giv mig sindsro til at acceptere de ting, jeg ikke kan ændre
Mod til at ændre de ting, jeg kan
Og visdom til at se forskellen


Vi lever i en verden, hvor vi skal være stærke - vi skal ikke give op, men derimod kæmpe! Der er en usagt regel om, at hvis vi bare vil det nok, så lykkes det - men gælder den regel altid?

Da min daværende mand for fem år siden besluttede sig for, at nu ville han ikke bo sammen med mig mere, kæmpede jeg alt hvad jeg kunne for at få ham tilbage. Jeg brugte al min energi på noget, der var ugenkaldeligt forbi og som jeg ikke kunne gøre noget ved. Jeg kunne og ville ikke se, at her var noget jeg ikke kunne ændre - for det var en anden persons beslutning. Ved hjælp af mindfulness og meditation lærte jeg at acceptere mit tab og give plads til den sorg, der fulgte med - det var en lang proces, men til sidst kunne jeg give slip og vende mig mod en ny fremtid. 
 
Da jeg mistede mit job på Svinkløv Badehotel, stod jeg også i en situation, der ikke var til at ændre - der var ikke noget hotel mere! Det kunne jeg ikke ændre på - derimod kunne jeg ændre på min indstilling til situationen - fra en "åh nej, hvad skal jeg nu gøre" til en "sikke mange døre og muligheder der er åbne for mig nu". Jeg fik en oplagt mulighed for at virkeliggøre en drøm, som jeg altid har haft, om at blive selvstændig og det var her jeg lagde min energi.

Når du kan se klart, kan du skelne mellem de ting, du kan og vil ændre på - og de ting du ikke kan ændre. Du kan finde modet til at sige fra overfor chefen eller kollegaen, hvis de har behandlet dig dårligt. Du kan finde modet til at stå frem på dine børns vegne, hvis de bliver behandlet uretfærdigt.  Og du kan finde styrken til at give slip på det, som er forbi og acceptere et tab og måske et savn og sorg, der følger med.
Det gælder uanset hvor stor eller lille en situation du står i - har du lavet en bule i din bil, har du mistet dit job, er blevet ramt af sygdom eller noget helt tredje. At finde ro til at mærke efter om dette er noget, der kræver handling eller accept er visdom. Du kan bruge din energi og dine kræfter på det, du kan ændre.

Og hvordan kan jeg se forskellen, tænker du måske?
Mindfulness er et godt redskab til f.eks. at få ro på tankerne og hjælpe dig med at se tingene i et mere klart lys. Du kan blive fanget af  tankemylder - især i pressede situationer - og her kan det være en stor hjælp at flytte fokus på f.eks. vejrtrækning og på den måde få ro i hovedet. Og måske finde roen til at acceptere, at det er sådan det er......

Vil du gerne have redskaber til ro i dit liv? Og opøve evnen til at acceptere det, du ikke kan ændre? Se mere om hvad jeg tilbyder under min profil.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.