Hvordan får du styr på din work-life-balance

Skrevet d. 5-1-2015 13:59:56 af Henriette Høeg - Stresscoach, Coach

Læs mit svar om "Work-life-balance", i Jobzonens karrierebrevkasse (svar 2), her:

Det moderne liv er et slaraffenland af tilbud og muligheder. Vi lever i et højt tempo med en vedvarende informationsstrøm og tilgængelighed, der skaber en tilstand af mentalt alarmberedskab, hvor tankerne styrer den enkelte – og ikke omvendt.

Du er i farezonen for et stress-sammenbrud, når du i en længerevarende periode farer frem med speederen i bund, uden at bremse op og restituere. Husk på, at balance i livet handler om at have bevidsthed og træffe valg; både til- og fravalg. Hvis du ønsker balance i livet, må du bevidst erobre tid til dig. Mange mennesker tror, at ubalance og stress kun kommer af det, der opleves som et pres eller et krav. Og ikke af det, der er drevet af lyst…

Stop op…. Når dit begær (efter at opleve, performe, udrette, tilegne dig mere viden) begynder at boble, så stop op et øjeblik! Mærk efter og spørg dig selv: ”Hvad har jeg egentligt brug for lige nu”…. Der er nemlig forskel på, hvad du kan klare, og hvad du kan tåle… – når du har et ønske om at holde balancen. Husk på, at

  • Livet handler om at leve, frem for at klare, at overkomme og at ”overleve”….
  • Livet bliver ikke genudsendt – det leves NU!

Hold balancen…Forudsætningen for at du trives, har overskud og energi er, at du ser dit liv i en helhed. En helhed, der består af flere elementer, der spiller sammen og påvirker hinanden.

Kig på dit liv – og tegn 3 cirkler

  • En cirkel, der afspejler hvor meget dit job fylder i dit liv lige nu.
  • En cirkel, der afspejler hvor meget dit familieliv fylder i dit liv lige nu.
  • En cirkel, der afspejler hvor meget du fylder i dit liv lige nu.

Kig på cirklerne størrelse og tænk, hvad der fylder mest og hvad der fylder mindst? Hvad fortæller denne fordeling dig? Tegn nu et nyt billede med 3 cirkler. Tænk over, hvordan du justerer de enkelte cirkler for at opnå den optimale work-life-balance i dit liv? Hvad putter du ind i eller trækker ud af de enkelte cirkler?

Jeg hører tit, at mennesker ”parkerer” sig selv i en ”ventesal”, og at vendinger som ”lige om lidt” eller ”når projektet er afsluttet på jobbet, så bliver alt godt”, bruges flittigt. Hvad nu, hvis det aldrig bliver ”lige om lidt”, fordi du glemte dig selv undervejs?

Tank op og forebyg overbelastning….For at kunne performe karrieremæssigt og være noget i privaten over for familie og venner, er det afgørende, at du løbende "tanker op", holder pauser, holder fri, kobler af mentalt og afstresser din krop via nærende kost, regelmæssig søvn og gode motionsvaner. Du kan i en korterevarende periode prioritere at give karriere og uddannelse fuld gas, MEN du skal allerede nu være opmærksom på at tanke op, skabe afveksling og give din hjerne fri. Når du begynder at prioritere din fritid og dig selv i højere grad, vil du opleve at din fysiske, følelsesmæssige og mentale tilstand ændrer sig. Og det giver plads til masser af nye tanker….

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.