Hvad har repræsentationssystemer med Parterapi at gøre?

Skrevet d. 25-5-2017 13:33:19 af Paul Erik Planitzer -

 

 

Ofte hørt af kunder i parterapi:” Hun forstår mig ikke, lige meget hvad jeg siger, svarer hun på noget helt andet som jeg slet ikke har tænkt på! Hvad sker der, hvorfor kan vi ikke bare tale sammen som før?”.

 

Nogle gange sker det bare, kærligheden går på standby og vi har forlagt nøglen til at låse op for det skab hvor vi mener vi satte den ind. Egentlig var det kun en kort periode hvor vi ikke havde tid til hinanden. Vi var begge travlt optaget af børn og karrieren. Nu er der næsten gået et helt år og vi er stadig ikke blevet færdige med børn og karriereplanerne.

 

Derfor bestemte vi os for at bruge tid på hinanden igen, men det fungerer bare ikke som før, dengang var alt så ligetil, vi vidste hvad den anden mente inde den sagde det, hvad er der sket?

 

Kender du dette? Lyder det som noget der står på i dit liv?

 

Ja ja, siger du, men problemet er jo, at hun ikke forstår mig, når jeg siger et svarer hun noget andet.

 

Ja, jeg hører hvad du siger, I har ændret jeres foretrukne repræsentationssystem.
Det betyder, at I har ændre jeres sproglige orientering til, at kommunikere på andre repræsentationer. Det er meget sandsynligt, at mens I hver for sig har arbejdet og koncentreret jer om det som gav jer mest i en periode, så har jeres sprog også ændret sig. Dette sker ofte fordi der pludselig opstår et behov for at tale et fælles sprog i de nye rammer man er kommet ind i. Det som man ikke opdager er, at der efter nogen tid bliver det nye foretrukne system, man bruger til at kommunikere med til hele ens omkringliggende verden med. Ens interesser og værdier ændres måske også. Alt fordi man gerne vil være med i det nye og også gerne være en de andre kan lide og synes godt om. Men det ændre også på ens følelser og måder vi før følte på. Så hvis man ikke sikrer, at hjemmefronten er ligeså vigtig som førhen, da man var fælles om alt, forelsket og lyttende til sin partner, kan det nemt ske, at ens sprog forandrer og tilpasser sig de nye omgivelser. Det medfører at man ikke længere, i parforholdet, taler det samme sprog. Jeg siger hermed ikke at det altid er således, men ofte er dette en medvirkende faktor til, at man ikke længere forstår hinanden og derfor ofte bliver misforstået.   

 

Lyder dette bekendt? Så skulle du/I måske overveje professionel hjælp til at komme på sporet igen.
Som et gammelt ordsprog siger det; ”hvor der er en vilje, er der også en vej”. Det gælder bare om at finde den rigtige vej.

 

Det er mit job som jeres terapeut. Hjælpe jer tilbage til den, for jer, rigtige vej, finde de ting som I kan, bruge til at finde tilbage til de følelser der er SÅ godt gemt.  De findes der stadig, det er kun et spørgsmål om I har modet og viljen til at finde hinanden igen.. Vil I?

 

 

 

 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.