Hvad er stress?

Skrevet d. 22-2-2016 13:48:50 af Arni Gudmundsson - Psykolog

Jeg vil snakke lidt om stress i dag. Alle har en idé om hvad stress er, så jeg vil lægge ud med en lidt stødende kommentar at stress ikke er en sygdom. Stress er faktisk en årsag til alle mulige sygdomme men er ikke en sygdom i sig selv. Stress er en meget naturlig tilstand i kroppen der er til for at holde os i live.

Forestil dig at vi har menneske-hjernen og hulemands-hjernen. I stress-belastning bliver hulemands-hjernen aktiveret og når vi ikke er stressede er menneske-hjernen aktiveret. Hulemands-hjernens rolle er at slukke for menneske-hjernen. Når det sker fokuserer den på vores overlevelse, herunder fysiske oplevelser der sker i forbindelse med stress - det kan være træthed, anspændthed, hjertebanken, udmattelse, smerte osv. 

Problemet med stress er som sådan ikke at systemet bliver aktiveret. Problemet er at det for nogen bliver aktiveret i for lang tid af gangen i det moderne samfundet.

I vores hverdag kan stress have fokus på at vi skal overleve dagligdagen med bekymringer om økonomien, helbredet, vores børn, arbejde eller noget helt andet.

Se min video ovenfor hvor jeg illustrerer hvordan positiv og negativ stress hænger sammen og hvad konsekvensen ved langvarig stress kan være.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.