Forskning viser: "den mest effektive behandling af angst/overtæning"

Skrevet d. 21-11-2018 11:53:21 af Benjamin Kobborg - Psykoterapeut, Supervisor, Coach, Stressterapeut

Metakognitiv terapi – for dig der kæmper med angst, stress, depression eller overtænkning

Den metakognitive terapi er anderledes end traditionel terapi. For de fleste er det en lettelse, fordi de ikke magter at blive ved med, måned efter måned, at tale mere om alt det svære, eller at skulle i årelang terapi. Metakognitive terapi interesserer sig kun lidt og kun kortvarigt om hændelser eller traumer fra fortiden, som har medvirket til, eller udløst din tilstand. Deres bruges meget begrænset tid på at tale om indholdet af dine tanker. Ligesom positiv tænkning - altså det at erstatte hver negativ tanke med en positiv - heller ikke fylder.

Fokus ligger i stedet på at lære dig, hvordan du kan kontrollere din opmærksomhed og på den måde kan minimere din overtænkning og dermed også symptomer som angst, depression, stress mv.


Det er ikke nødvendigt at "tømme ryksækken" for at få det bedre

Forskningen, som den metakognitive terapi  bygger på, viser, at løsningen på psykisk mistrivsel ikke er at vende alle sten i fortiden. Vi skal heller ikke "tømme ryksækken" - for det billede bygger på antagelsen om, at vores hukommelse er som et lager der langsomt fyldes og så skal vi gennem bearbejdning rydde op og tømme ud i lageret. Den nyeste viden om hukommelsen fortæller os, at de fleste tanker og oplevelser passerer igennem vores system, kommer og går helt naturligt, uden vi bevidst gør hverken fra eller til. Problemet opstår, når vi begynder at dyrke tankerne og overtænke - særligt, når det handler om de tanker og oplevelser vi helst vil være fri for. Forskningen viser, at løsningen ligger i at lade det være - gøre mindre - og så lade sindet selv-regulere, selv finde tilbage til balance og ro.


Tanker er bare tanker

Tanker er mentale konstruktioner, der har den værdi vi tillæger dem. Problemet ligger i hvad vi gør med tankerne, når de opstår. dyrker vi dem, giver dem opmærksomhed, eller lader vi dem være? Tankerne er der, vi kan ikke fjerne tanker, men vi kan lære ikke at engagere os i dem, ikke lade styre os. Og så er finder man hurtigt ud af, at de fleste tanker blot skal have lov at drive forbi, passere, som skyer på himlen. Det er tiden brugt på overtækning, grublerier, bekymringer, undgåelse mv, som skaber psykisk ubehag og mistrivsel.


Hvad kan metakognitiv terapi lære os?

Når vi har fysiske sår, så ved vi godt, at det heler, hvis vi lader det være. Vores psyke fungerer på samme måde. Sindet er selv-regulerende og selv-helende. dvs. giver vi det ro, ved ikke konstant at engagere os i vores tanker, så er chancen for, at vi trives og har det godt meget stor!


Metakognitiv er undervisning og træning

Metakognitiv terapi er baseret på øvelser og udforskning. Det føles ofte meget som undervisning eller et kursus, end som egentlig terapi. Man lærer og præsenteres for øvelser og teknikker, som også skal trænes imellem sessionerne. Der skal øves, for at blive god. Fuldstændig ligesom hvis du havde besluttet dig for at lære en ny sportsgren.


Som regel er 5-10 sessioner nok

Der skal meget sjældent mere tid, så der er altså ikke tale om hverken mange måneder eller år.


Metakognitiv terapi – forskningen siger: Den mest effektive behandling af overtænkning der findes

Metakognitiv terapi anbefales af de britiske og norske sundhedsstyrelser, som den behandling der er mest effektiv til behandling af angstlidelser. Forskningen viser nemlig, at kilden til langt de fleste psykiske udfordringer ligger i det faktum, at vi bruger for meget tid på at gruble og bekymre os. Af de klienter der går i behandling med metakognitiv terapi kommer 85 % igennem og bliver markant bedre eller helt symptomfrie efter bare 6-10 sessioner.

Ring IDAG og hør nærmere om, hvordan metakognitiv terapi kan hjælpe dig.


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.