Flow i parforholdet

Skrevet d. 31-1-2017 16:52:52 af Line Rotenberg - Psykoterapeut MPF, Traumeterapeut, Kropspsykoterapeut, Parterapeut, Stressterapeut, Mindfulness instruktør

Skab flow i dit parforhold

Få mere glæde og god energi mellem jer


Hvad betyder flow i parforholdet? 


Flow betyder at noget flyder eller strømmer, altså er i bevægelse. Se en flod for dig. En flod er i evig bevægelse. Med mindre vi dæmmer den op. Så stopper bevægelsen og vi skaber en sø, som til sidst bliver så stor at den flyder over dæmningen og så står vi oftest med en større eller mindre katastrofe. 


Et parforhold har brug for bevægelse, udvikling eller flow. En konstant tilstrømning af nyt og afløb af det, som er udtjent. Det kan være alt fra kommunikationsmønstre til små dagligdags rutiner. Et parforhold uden flow, vil hurtigt kunne virke trist, monotont og måske ligefrem kedeligt. Med fokus på øget flow kan du vende dit parforhold til et givende og inspirerende holdepunkt i dit liv.


Det er ikke fordi hver dag behøver være fyldt med nye store ressource krævende indspark til parforholdet. Ofte er det de små ting, der skaber glæde og positiv energi. Der ikke noget galt med rutiner og vaner, de kan i sig selv være trygge og hyggelige. Så længe de ikke bliver så mange og rigide, at de skaber en dæmning, som forhindre tilstrømning af ny energi og glæde til jeres forhold.


Hvordan kan du skabe flow i dit parforhold?


Før du kan lave forandringer, er du nødt til at kunne se realistisk på situationen, få et overblik. Hvad fungerer allerede og hvad fungerer ikke? Tal evt med din partner om det og før en logbog. Med en logbog over en uge eller to, vil du sandsynligvis kunne se nogle mønstre i jeres forhold. Hvis din partner også føre logbog i samme periode, kan I aftale et tidspunkt, hvor I sætter jer ned og hver især fortæller hvad I har observeret. Husk at dine og din partners observationer er subjektive. Vi har aldrig helt sammen opfattelse af virkeligheden og det behøver vi heller ikke have. Det vigtigste er at vi lytter og accepterer den anden parts opfattelse af virkeligheden! 


Før logbog over nedenstående i ca. 10 dage:


  • Hvilke aktiviteter skaber bevægelse, nærhed, glæde, positiv energi og lyst?
  • Hvilke aktiviteter skaber stilstand, tristhed, afstand, negativ energi og ulyst?
  • Hvad har du savnet i dit parforhold i dag?


Når du har en fornemmelse af hvad der skaber energi og hvad der dræner, er du ved at være klar til at skabe små forandringer. Husk god udvikling tager tid. Du kan ikke forandre dit parforhold fra den ene dag til den anden. Så hold ambitionsniveauet på et realistisk leje. Måske er den forandring, som giver ét smil mere om dagen, en god start?


Konkrete handlinger som kan være med til at skabe flow i forholdet:


  • At gøre noget godt for din partner; et kys, en lille seddel med en kærlig besked, hælde kaffe op osv.


  • Tag et hensyn til din partner, som du ikke plejer. Ikke fordi det nødvendigvis altid skal være sådan fremover, men for at vise din kærlighed og omsorg i små overraskende handlinger.  


  • Udvis taknemmelighed. Sig tak ved de små situationer i hverdagen, en dør der bliver åbnet for dig, saltet han/hun rækker dig, et smil du trængte til osv


  • Bryd en ramme... gør noget du ikke plejer, alene eller med din partner. Det kan være små ting. Hvis du plejer at drikke aftenkaffe i stuen foran fjernsynet, så sluk for fjernsynet og læg musik på i stedet for, eller tage aftenkaffen i køkkenet. Plejer du at morgenbade, så prøv med et aftenbad. Skal hunden luftes, så vælg en anden rute. Hver gang vi bryder en vane skaber vi nye og mere kreative tanker og tilstande i os selv. Kreativitet bringer glæde og flow.


  • Giv gode minder og oplevelser opmærksomhed. Fortæl din partner hvad du blev forelsket i, hvorfor netop ham/hende, hvad har fået du gennem jeres forhold, som du er glad for (også selvom du synes, du skal kigge langt tilbage) 


  • Find ud af hvad du selv har brug for her og nu og sig det højt. Et roligt øjeblik, et kram, tid sammen uden børn, at sidde sammen en stille stund, mv. Vær med til at skabe rammen selv og italesæt dit behov! 


Lige umiddelbart kan ovenstående virke dejlig simpelt, men det er svært... især, hvis du føler du er alene om at skabe flow. Det kan også være svært, at høre hvad den anden har at sige. Når et parforhold ikke fungerer, er det at lytte til hinanden ofte blevet smertefyldt. Måske fordi den ene eller begge parter føler sig angrebet, næsten uanset hvad, den anden part siger. I parterapien kan I få hjælp til, at genoprette jeres kommunikation og finde inspiration til at skabe flow i jeres parforhold.


At arbejde med flow i parforholdet, vil kunne hjælpe jer til at (gen)lære hvordan I lytter til hinanden og får skabt de ændringer som kan give jer et berigende parforhold til begges glæde. Line Rotenberg

Psykoterapeut MPF


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.