Skrevet d. 8-11-2014 13:35:33 af Dorte Windfeld - Psykoterapeut, Coach, Mentor
Nøglen til et slankere liv er ikke restriktive kure, men handler om at mærke de følelser og behov, som du dulmer med mad.
Tænk, hvis du virkelig kunne tabe dig uden hele tiden at skulle tælle kalorier, veje havregryn og gulerødder og tænk, hvis du kunne tabe dig uden at skulle begynde dagen med halvtreds mavebøjninger og slutte den af med en løbetur og høje knæløft. Der er en vej.
Drop listen medforbudte madvarer og fokuser i stedt på hvilke behov og følelser, der ligger bag overspisningen af især fedt- og sukkerholdig mad.
Undertrykte behov og følelser kan være skyld i, at mange af os ikke bare spiser når vi er sultne, men når vi har brug for at dulme følelser, som vi ikke har det godt med. Derfor gælder det om at finde ud af, hvad din sult i virkeligheden drejer sig om og finde andre handlemåder, end at angribe køleskabet eller hæmningsløst kaste dig over en gammel tør chokoladekage med enderne opad. Handlemåder som rent faktisk mætter og ikke springer ned og sætter sig på sidebenene.
Hardcore slankekure kan sagtens være ganske effektive, men effekten er som regel kun kortvarig, da du jo på et tidspunkt holder op med at være ”på” og så har vi balladen. Hvis du i stedet har fokus på årsagerne til at du spiser for meget, så vil der være gode chancer for at vægttabet holde resten af livet.
Hvordan føles sult egentlig?
Det lyder måske lidt mystisk, at en lækker is eller en pizza med det hele kan få dig til at glemme alt om økonomiske vanskeligheder, skænderier med kæresten eller gnidninger på jobbet, men det gør mad. Altså dulmer vores følelser kortvarigt. Du stopper bogstaveligt talt følelserne ned hvor de kom fra, ved hjælp af maden.
Mad er trøst, det bliver vi vænnet til fra vi er ganske små. Grædende babyer får bryst. Små børn får måske is eller chokoladekiks hvis der slås hul på knæet, og som voksne ved vi, at en flødeskumskage er en kærkommen gestus til kollegaen, til manden eller datteren om, at alt nok skal blive godt igen.
Bevares mad er også brændstof til kroppen, men når kroppen har brug for mad, viser den det langsomt ved at give sug og rumlen i maven. Når vi så spiser, bliver vi mætte og kan foretage os noget andet end at tænke på mad. Spiser du derimod på følelsesmæssig sult, så er der ingen rumlen der kommer snigende. Følelsesmæssig sult kommer pludseligt, kræver hurtig tilfredsstillelse og kan ikke mættes i længere tid. Du kender det sikkert…..behovet for at spise igen kommer hurtigt.
Find dine skjulte egenskaber (skyggesider)
Følelsesmæssig sult kan handle om, at du mere eller mindre ubevidst, kun bruger visse sider af din personlighed. De sider, du skjuler eller nedtoner banker på, og når det sker, så bliver du måske trist, irriteret eller frustreret og især mange kvinder bruger så maden til at skubbe følelserne i baggrunden.
Vores adfærd er tilpasset vores opvækst, hvor bestemte egenskaber var i fokus, mens andre måske ikke var så velset. Det gør, at vi har gemt dele af os selv væk, og det kan påvirke selvfølelsen. Nogen kan have rigtig svært ved at sige nej, for de måske er opdraget til at være høflige og hjælpe til. Når kollegaen så fx ringer og spørger, om vi lige vil hjælpe til med at flytte i weekenden siger vi pænt ja, mens vi måske i virkeligheden skulle have sagt nej. Og ja, så er maden jo en konkret måde hvormed vi kan nedtone den side af os, der forgæves prøver at råbe os op.
Det lange, seje træk går selvfølgelig ud på, at konfrontere dig selv med de følelser og behov, som du undertrykker og lade dem komme frem. Altså anerkend følelsen og byd den velkommen, i stedet for at forsøge at spise den væk.
Jeg mener at vi kan påvirke, hvilke tanker vi har om os selv og hvilke egenskaber vi vil leve med og efter. Vi rummer dem alle sammen – egenskaberne - men bruger ofte kun nogen af dem. Andre er godt gemt og skal måske have mere opmærksomhed?
Et eksempel: Du er måske oftest glad og har lidt sværere ved at give udtryk for når du er vred? Men vrede er også en tilladt egenskab. At mestre begge dele på en fornuftig måde, giver harmoni og balance.
Så ved at få sorteret ud i dine negative selvbilleder og hæmmende tanker og overbevisninger om hvordan du ”bør” være, kommer du mere i kontakt dine skygger og med hvem du i virkeligheden er. Nemlig et unikt menneske med masser af potentiale. Og sidegevinsten er, at behovet for at spise vil mindskes.
Så hvad kan du konkret gøre?
Lyt lyt lyt til dig selv og din krop. Den kender sandheden. Er du tro mod den? Du skal behandle dig selv som du ville behandle din allerbedste ven, nemlig kærligt og omsorgsfuldt. Gør du det? Er dit spisemønster selvkærlighed eller selvsabotage?
Overdreven sult er i virkeligheden sulten efter at blive set, anerkendt og accepteret som det magiske menneske du er. Men der findes ikke nok kager eller chokoladebarer i verden, til at give dig følelsen af at være elsket og hel. Den del skal du selv sørge for.
Så næste gang du er på vej hen til køleskabet, så prøv at stoppe op og spørg dig selv hvorfor det er, du har brug for at spise nu? Spørg dig selv, om det du havde tænkt dig at spise vil få dig tættere på eller længere væk fra det du ønsker? Hvad er det i virkeligheden du har brug for? Er det overhovedet mad eller er det noget helt andet?
Når først du bliver bevidst om det, kan du finde andre måder at dække behovet på, i stedet for at spise. Det kan være at sætte noget musik på og danse frustrationen ud, ringe til en veninde eller gå/løbe en tur, helt afhængig af hvad der kan få dig på andre tanker. Det kan også være at få sagt fra overfor kollegaen eller ægtefællen, give glæde eller vrede følelser plads, ja listen er lang.
Det tager tid at ændre mønstre, så vær tålmodig. Tænk bare på hvor mange år du har brugt på at gøre som du gør nu? Men det føles befriende når du lidt efter lidt får justeret på knapperne, samtidig med at du faktisk også bliver fysisk lettere.
Så det er jo i virkeligheden, en win-win situation.