Skizotypisk sindslidelse

af GoMentor

Sidst opdateret 17-9-2020

Reviewer GoMentor

Kvinde iført mundbind og top står indenfor og kigger ud igennem persienner, som kaster lys ind i den mørke lejlighed

Selvom nogle måske siges at være excentriske grundet deres opførsel, kan det være et tegn på en skizotypisk sindslidelse, hvis man er afvigende i sin fremtoning, adfærd og tanker, og at dette medfører problemer med interpersonelle relationer. Den afgørende forskel på dette og skizofreni er, at der her ikke er tale om hallucinationer, og at man ikke er fuldstændigt frakoblet virkeligheden. Derudover er der en række ligheder, men symptomerne er generelt noget mildere. Man kender ikke den eksakte årsag til skizotypisk sindslidelse, men genetik menes at spille en rolle i forhold til, om man påvirkes eller ej. Når forældre har en fortid med psykisk sygdom, øges risikoen for udviklingen af denne sindslidelse. Andre mentale lidelser, herunder svær depression, menes også at øge risikoen for udvikling af en skizotypisk sindslidelse.

Symptomer på skizotypisk sindslidelse

Når en person har problemer med interpersonelle relationer grundet en stærk tiltro til noget prekært eller mærkeligt, kan det være et tegn på skizotypisk sindslidelse. Andre emotionelle indikatorer tæller fejltolkning af andres signaler, ugrundet frygt samt nedsatte sociale egenskaber. Det vigtigste er, at symptomerne vil have en negativ effekt på ens liv. Selvom det måske ikke er ligeså farligt som skizofreni, er der mange risici forbundet med skizotypisk sindslidelse, herunder en øget risiko for udviklingen af andre mentale lidelser, især hvis ikke det behandles professionelt.

  • Formålsløs adfærd
  • Nedsatte sociale egenskaber
  • Fejltolkning af signaler
  • Udfordringer med interpersonelle relationer
  • Meget prekært værdisæt
  • Ubegrundet frygt

Hjælp til tidligere behandlet skizotypisk sindslidelse

Hos GoMentor har vi tilknyttet en række psykologer og terapeuter, som er specialiserede inden for denne og andre personlighedsforstyrrelser. Dette gør dem i stand til at vejlede og støtte en i, hvad der skal til for, at en person, som tidligere er velbehandlet for denne lidelse, kan fungere bedre i hverdagen. Vores tilknyttede specialister kan give den ekstra moralske opbakning, når det kommer til at håndtere eftervirkningerne af denne lidelse.

Hjælp til tidligere behandlet skizotypisk sindslidelse

Andreas Mouritzen Nikoline Gjøderum-Svenningsen Bo Bromberg Olsen Pia Nielsen
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Skizotypisk sindslidelse

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.