Seksuelle overgreb

Skrevet d. 14-11-2018 20:08:52 af Magnus Rösing - Psykoterapeut MPF, Terapeut, Coach, Parterapeut

Hvad er et seksuelt overgreb?

Du har været genstand for et seksuelt overgreb når en person har trængt ind og krænket dine psykiske og fysiske grænser (uanset din alder), gjort dig til en del af sig selv, og har været helt ligeglad med hvem du er. Læs mere om overgreb på disse links. 

I denne tekst om seksuelle overgreb vil jeg fokusere på et aspekt der måske ikke altid bliver belyst i de ellers glimrende tekster om seksuelt overgreb og incest som du kan finde på nettet. I disse tekster går man ud fra at der faktisk er sket noget i den ydre virkelighed. Tid og rum står ikke til diskussion.

Men det der er sket eller ikke sket, kan nogle gange spærre for blikket til det virkelig betydningsfulde. Det betydningsfulde er nemlig hvordan du bliver påvirket her og nu i dit liv. Hvordan dit handlingsrum begrænses af det konstante spørgsmål: skete det, eller skete det ikke? Husker jeg rigtigt?

Hvordan alt det der findes i dit indre, påvirker dit liv her og nu, dine relationer med andre mennesker. Også dine seksuelle relationer.

Det der er vigtigt for dig at vide, er at al psykoterapeutisk behandling af seksuelle overgreb ikke vil komme til at fokusere på hvordan den ydre virkelighed engang var. Det kommer også til at dreje sig om din tolkning og oplevelse af virkeligheden, og om hvilke konsekvenser det får for hvordan du har det i dag.

Vi kan altså tale om dine oplevelser af seksuelle overgreb på mindst to måder:  som en virkelig oplevelse, en virkelig hændelse som har fundet sted. Tid og rum er ikke til at tage fejl er, herom hersker der ingen tvivl hos dig.

Men når vi talar om seksuelle overgreb, kan vi også tale om tanker, fantasier, indre billeder, måske fragmenter af noget der er meget smertefuldt for dig, og såkaldte flashbacks i forbindelse med det at have været udsat for et seksuelt overgreb. Samtidig en usikkerhed med hensyn til hvad du har været udsat for og virkelig har oplevet. Men det fylder og dominerer dit liv. Hos mange kan det til tider være meget angstfyldt.

Det der forener disse to synsmåder, er at de:

  • optager en stor del af dit liv,
  • påvirker dine nære relationer: kæreste, forældre, kolleger, venner
  • er svære at tale om
  • påvirker dig i seksuelle relationer
  • fremkalder skyld- og skamfølelser
  • er angstfyldte

Måske kan mit fokus på din indre virkelighed, lyde som endnu et svigt? Det behøver det ikke at gøre.

Hensigten med denne tekst er at få dig at tage ansvar for din indre virkelighed. Og så længe du fokuserer for stærk på hvordan den ydre virkelighed engang var, kan dette fokus på en næsten lumsk måde forhindre dig i at få fat i noget der virkelig kan forandre tingene og gøre en forskel for dig: din oplevelse af dig selv her og nu. Og hvem du er i dine forskellige relationer.

Hvis du overvejer at gå i psykoterapibehandling, uanset hvilken baggrund du har, uanset hvordan du ser på det svære du har været udsat for, så er det netop hvordan dit liv påvirkes af det der foregår inden i dig, som du får mulighed for at arbejde med, sammen med din psykoterapeut. Det føles givetvis som om dette er et mineret område for dig. Men et psykoterapiforløb er ikke at buse lige ind i det der opleves som et indre minefelt; det er snarere sammen med din psykoterapeut at finde et trygt udsigtspunkt hvorfra du kan få lov til at tale om hvordan det er at være dig, med alt det der foregår inden i dig.

I en dynamisk psykoterapi får du mulighed for at sætte ord på noget som du måske aldrig har talt med nogen om tidligere. 

 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.