For mange bekymringer?

Skrevet d. 20-12-2016 14:36:11 af June Werenfeldt - Psykoterapeut, Parterapeut, Coach, Stresscoach

 

”Bekymrer du dig for meget” spurgte jeg klienten.

 

”For meget?!?....det har jeg aldrig tænkt over” sagde klienten, og kom med et modspørgsmål ”Kan man bekymre sig for meget?”

 

Ja det kan man. Det er selvfølgelig altid op til den enkelte at vurdere, hvornår noget er for meget.

 

Som udgangspunkt er det godt, at kunne blive bekymret – faktisk er det en meget hensigtsmæssig medfødt evne. Når vi bekymrer os, konstruerer vi scenarier i tankerne, og hvis disse tanker vækker en følelse af uro, bliver vi tilskyndet til, at beskytte os selv og/eller andre.

 

Fx hvis du har dit barn på 4 år med på stranden. Du siger til dit barn, at han/hun ikke må gå helt ned til vandkanten, da der er bølger. Din bekymring og uro for, at dit barn alligevel kommer for tæt på brandingen vil sikre, at du ikke mister dit barn af syne. Det er godt – det fungerer som det skal.

 

Hvornår bliver det så for meget?

 

Undersøgelser viser, at både mænd og kvinder på et eller andet tidspunkt i deres liv har risiko for, at udvikle uhensigtsmæssige uro- og angstskabende bekymringer. De uhensigtsmæssige bekymringer kan være: 

 

når tankerne ’løber løbsk’ – altså når scenarierne i tankerne bliver urealistiske eller ikke særlig sandsynlige katastrofe tanker. Følelsen af sådanne tanker vækker ikke kun uro, det kan i svære tilfælde vække angst.

 

eller

 

når der bliver rigtig mange ”hvad nu hvis....”-tanker. Tanker der ligger op til, at personen hele tiden skal sikre sig mod alle mulige mere eller mindre sandsynlige hændelser. En person med sådanne tanker, vil være på overarbejde og opleve manglende energi eller udmattelse til følge.

 

Ovenstående type bekymringer kan blive stærkt begrænsende og hæmmende for vores glæde og livsudfoldelse.

 

Hos en person hvor tankerne ’løber løbsk’, kunne ovennævnte strand-situation komme til, at se skræmmende ud i vedkommendes tanker, og personen kunne blive angst ved tanken og muligvis helt droppe strandturen.

 

 

Hos en person med mange ”hvad nu hvis….”-tanker, kunne strand-situationen nemt blive med en masse ”Lad nu vær!” ”Hold nu op!” ”Kom nu herhen!” ”Du skal blive her!” ”Sæt dig ned!” ”Du må ikke!” ”Nu tager vi hjem (jeg er træt)!”.

 

Begge scenarier vil være begrænsende for personens og barnets livsudfoldelse.

 

Bekymringstanker kan komme til udtryk på mange måde og i mange situationer. Om dine bekymringstanker er for meget, er din vurdering. Føler du, at det har lidt for meget magt, er der forskellige metoder til, at håndterer og overvinde de hæmmende og begrænsende bekymringer.

 

Du er velkommen til at kontakte mig for mere information.

 

June Werenfeldt

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.