At tale sig selv op eller ned

Skrevet d. 30-3-2015 16:43:51 af Anne Bräuner - Psykolog, Hypnoterapeut

De ord, vi ser og hører, og de ord vi selv enten bevidst eller ubevidst siger til os selv har stor betydning for vores fokus og vores generelle psykiske velbefindende. Man kan lære at fravælge ord, der skaber stress, uro og panik og i stedet bruge de ord og beskrivelser, der retter vores fokus på en situations forskellige positive perspektiver. 

Hvis man eksempelvis forinden en eksamen siger til sig selv: "det er en faliterklæring at dumpe", så vil det højst sandsynligt skabe nervøsitet, hvorimod hvis man siger:"det har en betydning for mig at bestå, og jeg er opmærksom på, at flere forskellige faktorer kan påvirke udfaldet". Den sidste sætning vil de fleste opleve giver mere omsorg over for den situation man står i, hvilket både virker beroligende samt skæper ens fokus. 

Et tip kan være at øve sig i at tale til sig selv på samme måde, som man vil tale til en god ven. Vi er ofte så gode til at opmuntre andre og gøre dem opmærksom på alle de evner, de besidder. Så hvorfor skulle der gælde andre regler, når vi taler til os selv? 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.