Vulvodyni og behandling

Skrevet d. 15-4-2016 09:25:26 af Alexandra Trzebuchowska - Psykoterapeut, Supervisor

Jeg specialiserer mig i biologiske konflikter i terapisammenhænge. Mere konkret har jeg fokus på en lidelse, der huserer i underlivet på kvinder og hedder vulvodyni. Når en kvinde er blevet diagnosticeret med vulvodyni, er det fordi, hun oplever voldsomme smerter ved skedeindgangen og/eller de indre skamlæber.


Jeg stiftede bekendtskab med lidelsen via en veninde, der selv har været ramt af den i over en dekade nu, og som frustreret åbnede op over for mig omkring, hvordan den har begrænset hendes tilværelse. Min interesse for vulvodynien har siden hængt ved, fordi behandlingsmulighederne har en usikker virkning og selv specialisterne på området er fattige på svar og forklaringer på, hvorfor vulvodynien indfinder sig i underlivet på kvinder og hvad der kan kurere den.


Så jeg har lavet en parallelstrøm til den lægelige verden og tager påstanden om ukendte faktorer omkring vulvodynien op og ser på den ved hjælp af en anden skabelon. Min skabelon er German New Medicine og den Essentielle psykoterapeutiske metode.


Vulvodyni kan kureres uden indgreb, som heller ikke giver nogen garantier for, at symptomerne forsvinder. Selvfølgelig findes der en årsag til at vulvodyni opstår, man skal bare vide, hvordan man skal kigge efter den - og  finder msn årsagen til lidelsen, kan man også helbrede den ramte kvinde.Hvis du i øvrigt er interesseret i, hvordan jeg hjalp en ung kvinde ud af vaginisme, voldsomme og smertefulde sammentrækninger og kramper i underlivet, kan du læse om terapiforløbet i blogindlægget fra 26.11.15..For at undgå yderligere mystificering i sagens kerne, vil jeg forklare, hvad ledetrådene i min skabelon er specifikt i forhold til vulvodyni. Det er med forbehold for, at beskrivelsen virker firkantet, da der er mange forskellige faktorer, der spiller ind i afklaringsprocessen og selve terapiforløbet. Alt fra relevante spørgsmål og kropsaflæsning til biologiske reaktioner. En af de mest afgørende faktorer er det menneske, som sidder over for mig i terapien. Vi er alle ens, fordi vores kroppe ligner hinanden i den måde, de fungerer og reagerer på, men vi er alle forskellige på grund af vores historie og medfødt personlighed.


Med skabelonen tager jeg derfor udgangspunkt i de kropslige reaktioner, som ikke er til at tage fejl af. Disse reaktioner er uafhængige af, hvem man er. Derfra bygger jeg en bro til historien og personligheden bag kroppens reaktion og dens symptomer.


Jeg tager udgangspunkt i symptomet og undersøger følgende: Er vulvodynien kommet ud af det blå? Er smerterne konstante eller tilbagevendende? Er der andre kendetegn ved symptomet som for eksempel udslet, rødmen, hævelse, kløen, svien og brændende fornemmelse. Det kan være, at huden er irriteret eller overfølsom. Hvornår var vulvodynien først mærkbar? Hvad skete der forud for, at vulvodynien begyndte at vise sig?


Jeg er nødt til i afklaringen også vide, om der har været nogen art af seksuel overgreb i billedet. Det er relevant at udelukke eller få på plads, fordi overgreb oftest involverer underlivet. Men det er også relevant, selvom at krænkeren ikke var i berøring med underlivet, fordi overgrebet kan også opleves i overført betydning og derfor alligevel sætte sig som et biologisk chok i underlivet i form af eksempelvis vulvodyni.


I ledetråd med overgreb i overført betydning, undersøger jeg, hvem eller hvad 'kunne have forgrebet sig' på kvinden, hvis der ikke har været reelle overgreb i kvindens historie. Eller rettere sagt, hvem eller hvad har forgrebet sig på kvinden, som hun selv i overført betydning kropsligt oplever som overgreb - og det er uhyrevigtigt, at tage dette faktum alvorligt.


Når 'hvem eller hvad' faktorerne er på plads, får vi præciseret omstændighederne omkring 'overgrebene', spottet de biologiske chok, som har sat sig i underlivet og her fra kan vi begynde behandlingen.


Behandling består i at de biologiske chok forløses, så kvinden kropsligt og psykisk ikke længere 'er fanget' i den grænseoverskridende oplevelse. Derefter arbejder vi 'hvem eller hvad' elementerne ud af hele systemet, samtidig med at jeg hjælper kvinden med at genetablere en tryg og frihedsgivende tilstand. Tilstanden bliver konstant. Ud fra den kommer kvinden nemt og naturligt at markere sig og sige fra i - for hende - provokerende situationer, så hendes private personlige sfære forbliver upåvirket og i fin balance.


Når alle aspekterne af emnet er grundigt gennemarbejdet, bevirker det, at smertesymptomerne fortager sig for tilsidst at give helt slip. Kvindens underliv slapper af og kvindens identitet bliver helstøbt i forhold til hendes seksualitet, i forhold til at markere sig tydeligt og klart og i forhold til at være herre over sit eget underliv.


Jeg er aktuelt i gang med et behandlings terapiforløb af vulvodyni, som jeg har fået samtykke af klienten til at beskrive. Beskrivelsen er jeg i fuld gang med at udarbejde parallelt med behandlingen. Når forløbet er slut, lægger jeg det ud på her på siden.


Idéen med det er, at give kvinder med vulvodyni en mulighed for at kunne sammenligne sin historik bag lidelsens opståen med den beskrevne. Mit ønske derigennem er at åbne for, at terapi er en anden og holdbar løsning end symptombehandling.


Har du spørgsmål eller har du brug for at vende emnet med mig, er du velkommen til at kontakte mig - jeg er klar til at besvare alle dine spørgsmål.
Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.