Vi har alle sammen lavt selvværd!

Skrevet d. 14-5-2019 15:37:02 af Marie Noel Jepsen - Coach, Mindfulness instruktør

Vi har alle sammen et lavt selvværd! Bum! Så er det sagt.

Okay lad mig forklare hvad jeg mener med det...


Vi kommer alle til at tvivle på vores værd fra tid til anden.

Tvivle på om vi er gode nok på jobbet, som kæreste, som veninde, mor, datter, far eller som date.

Tvivle på om vi tør sige det vi føler højt, i frygt for hvordan vil andre tage i mod det og hvad de vil tænke?


Og det er okay!


Det handler ikke om at du aldrig må tænke:


1.     "Er jeg god nok?"

2.     "De andre kan godt, men jeg kan ikke - og hvad hvis jeg fejler?"

3.     "Hvad kommer de andre til at tænke hvis jeg gør det her?"

4.     "Hvad hvis min date ikke kan lide mig?"

5.     "Hvad hvis jeg fortæller den jeg dater at jeg er vild med ham/hende, og de ikke siger det igen?"

6.     "Kan jeg tillade mig at sige nej til...?"

7.     "Jeg ville ønske jeg var tyndere, flottere, klogere..."

8.     "Jeg er ikke sådan en type som..."

9.     "Jeg skal gøre det perfekt, ellers så kan jeg lige så godt lade være!"

10.  "Hvad hvis min chef tror jeg er svag, hvis jeg siger at jeg har for mange opgaver?"


og listen er lang - så du kan selv sætte ind.


Disse tanker er så menneskelige som de kan være. DU ER IKKE SPECIEL! (Jeg er ked af at sige det), og du skal ikke fixes!


Dine svære tanker er IKKE UNIKKE! Du er menneske! Og hurra for det altså!


Det handler ikke om at du ikke må tvivle fra tid til anden.


Det handler ikke om at du ikke må tænke en negativ tanke om dig selv, andre eller hvordan du har det lige nu.


Det handler om hvad du gør når disse tanker kommer.


Hvordan og hvad du svarer dig selv, når tvivlen dukker op.


Det handler om IKKE at give tankerne og frygten plads og give den ret, men at du i stedet handler trods tvivlen, trods frygten.


Det handler om at selvom om tvivlen på ens værd kommer og banker på (for det gør den), så ved du at du:


1.     Er god nok!


2.     Godt kan, eller i det mindste vil prøve! Fordi hvis du fejler, så fejler du ikke som menneske og person, men har blot lavet en            fejl, som du kan lære af, fordi du netop er menneske og ikke en robot.


3.     At andre altid vil tænke en masse ting, og nogen vil synes du er mærkelig, irriterende, for meget eller for lidt. Men hvad de              andre tænker, er ikke nær så vigtigt som den følelse det vil give dig, at gøre det som virker rigtigt for dig.


4.     At du ikke kan være alles kop té, og hvis du er en Lakrids te med mynthe smag, så er der nogen der vil elske det, og andre er mere til Lemon og grøn te, og det er okay.

Du ved nemlig at du selv har mødt mange søde mennesker, som du synes så søde ud og/eller virkede som gode mennesker.        Men som du ikke havde nogen interesse i at date eller være kæreste med.


5.     At for at opnå den type kærlighed vi alle sammen længes efter, så skal vi turde give os hen, uden nogen garantier. Også selvom det er skræmmende, og der er en chance for at blive såret. Vi tør nemlig dele hvordan vi føler, fordi vi ved at vi er gode nok og værd at elske, også selvom vi bliver afvist.


6.    At du kan altid tillade dig at sige nej og sige fra hvis:

      Det er noget der går over dine grænser.

      Hvis du kan mærke det virker forkert.

      Hvis du ikke har lyst.

      Hvis det vil tage din energi. 

      Også selvom nogen måske vil tænke noget negativt, blive skuffet eller sure.

      Fordi dine følelser og hvordan du har, er lige så vigtigt som andres, og at gå på kompromis med sig selv kan få store                      konsekvenser.


7.   At det er okay nogen gange at ønske at ens krop, lige var moduleret lidt anderledes. At strækmærkerne og bollehåndtagene

ikke giver dig optur. Men at trods disse tanker, så ved du at din krop, "bare" er en krop. At størrelse, antal strækmærker og              hvor lange dine hængepatter er, har intet at gøre med hvem du er, eller hvor meget du er værd.

Du ved også at hvis du er ked af det, og du føler at du ikke tager godt af dig selv og din krop, så kan du vælge at gøre noget          andet, og bede om hjælp, hvis det er svært.


8.   At du er lige den type du selv vælger at være. At det med at sætte sig selv i bås som "en type", er ret normalt, men ikke er sandheden. Det er intet andet end en historie der hæmmer dig i at gøre det du gerne vil, og at et eneste valg og handling, kan      gøre at den historie ikke længere er sand. Du bestemmer selv.


9.     At ingen er perfekte! Som i INGEN! Især dem som lader som det hele er perfekt, her sejler det tit allermest. At når du stræber efter perfektion, så sætter du dig selv på et kæmpe overarbejde som næsten kun kan slå fejl. Så når du husker på det, så gør du kravene mindre.


10.  At sårbarhed er verdens største styrke, og langt fra en svaghed. At det at du tør sige fra, og være ærlig (og dette gælder i alle situationer), gør at du står stærkt i dig selv. 

Du ved at du er den der skal passe bedst på dig, og hverken din leder, venner, familie eller partner ved hvordan du har det, før du fortæller åbent om det.


Det er at være menneske, bliver aldrig en nem lige vej, uden bump, nederlag og afvisninger. Men det er de samme vilkår vi alle sammen har. Det er samme liv vi lever i, samme tid. Også selvom vi kommer med forskellig bagage. Vi har altid et valg, i hver situation, når tvivlen kommer.


Hvad du vælger at sige til dig selv, tro på og handle ud fra, udgør hele den måde du er i verden på og det liv du skaber for dig selv.


Marie Jepsen

Selvværdsmentor & mastercoach.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.