Vi HAR følelser - vi ER ikke vores følelser.

Skrevet d. 14-10-2016 13:33:07 af Vivian Lund Hansen - Psykoterapeut, Stresscoach, Coach, Mentor, Mindfulness instruktør

Følelser er noget der kommer og går. De varer ikke ved for altid og evigt. 
Det er ikke sådan at du vågner ked af det en morgen, og når jeg tjekker ind på dig 3 uger senere, så er du stadig ked af det! 


En følelse stopper igen, og glider over i en anden følelse, og derfra videre over i en ny følelse. Sådan skifter vi rundt imellem at føle mange forskellige følelser hele tiden. Det kan være fra spændt til nervøs, til bange, til forskrækket, til grin/sjovt osv…. Som når vi fx bliver forskrækket af vennen som er udklædt som et halloween spøgelse.


Samme følelser kan dog godt komme igen og igen, og derfor føles som om vi har den en hel dag. 
Fx "ked af det hed". Vi kan godt gå og sjat græde af ked af det hed, en hel dag. Men der har med garanti også været andre følelser den dag. "Lettelse" efter en omgang tårer - kunne være et godt bud.


Når vi bliver skarpe på at føle vores følelser og nuancere dem, finder vi ud af at vi har en bred palette af følelser, og at følelserne går over igen. Angst er et godt eksempel. Der er stor forskel på "bange" og "angst". Angst er en tungere og mere dominerende følelse, end bange. Når man står i et angstanfald, er det godt at vide at følelsen går over igen! Det er også godt at vide om man føler sig bange, eller angst. Meget "bange" kan godt blive gjort til "angst", og der er ingen grund til at føle sig angst mere end højst nødvendigt! 

Jeg kan føle had og hævn, men det er ikke det samme som at jeg sætter adfærd på min følelse, og er hadsk og hævngerrig. Jeg kan også godt tale venligt til mennesker jeg har antipati for. Eller føle dårlig samvittighed, men fordi jeg ved at jeg handler rigtig for mig - så gør jeg det alligevel.


Mine følelser fortæller mig hvordan jeg har det med en situation, person eller mig selv - hvordan jeg vil handle på følelsen, bestemmer jeg selv. Jeg ER nemlig ikke mine følelser, jeg HAR dem bare.:-)Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.