Vaner - hvilken betydning har de i hverdagslivet?

Skrevet d. 31-7-2017 09:23:16 af Henrik Rasmussen - Coach

Vaner, deres funktion og indflydelse på spiseadfærd..


Det her skriv er lavet for at invitere dig til at gå på opdagelse i dit eget vane landskab - det vi ved er, at VANER er den stærkeste prædikator for spiseadfærd..


Vaner styrkes endvidere af gentagelser og belønning.. du er ikke alene - vaner er som "stier i en mark" (din hjerne) som du har gået på igen, igen og igen..  derfor er det at ændre på vaner i sig selv udfordrende og kræver BEVIDSTHED.


Hjernen vil imidlertid gerne bruge så lidt energi som muligt, hvilket let oversat betyder: Det er nemmere at gøre som jeg plejer! TAK FOR SAMARBEDJET! 


Hvordan hænger det sammen med spisning? 


Er vi stresset, triste, rastløse, bange oplever vi at det reelt set kan hjælpe at spise  - i alt fald kortvarigt. Det fordi den "velsmagende" mad påvirker vores belønningssystem i hjernen. 


Den velsmagende mad (og det er kan være mange forskellige  ting som sødt, fedt, salt, junk eller bare meget mad) udløser stoffer, der får os til at slappe af, opleve ro, nydelse og velvære. 


Det er såkaldte neurotransmittere / signalstoffer som 

Dopamin, serotonin og opioder. 


Vi opnår derved noget positivt eller bevæger os væk fra noget negativt. Adfærd, der belønnes har en tendens til GENTAGELSE.


Belønningssystemet aktiveres også af andre ting som spil, alkohol, fysisk aktivitet, sex, humor ect.


Belønningssystemet spiller dermed en afgørende rolle i hvad der kan kaldes "afhængighed af en bestemt adfærd". Denne afhængighed handler om afhængighed af VIRKNINGEN af en adfærd.. 


Vi har med sikkerhed allesammen stilles os spørgsmålet om, hvorfor vi fortsætter når vi ved det dumt og vi vil fortryde det efterfølgende? 


Der er tale om en afhængighed af en ØJEBLIKKELIG TILFREDSSTILLELSE - endda automatisk og uden kontrol! Du er præcis så normal som alle os andre..!


Det kan siges kort: En trigger, der udløser en handling, der resulterer i en belønning - repeat! 


Det minder om træning til ironman blot med ordene EAT, TRAIN, SLEEP - repeat!


På en helt almindelig søndag vil jeg afslutningsvis udfordre dig lidt om det med vaner..  for at illustrere hvor udfordrende det kan være at lave om på:


Fold dine hænder.. gør det igen. Lod du mærke til, hvilken tommelfinger, der var øverst? Gør det igen og placer den anden tommel øverst - hvordan føles det? 


Du tænker ikke engang over, hvilken tommefinger der ligger øverst, men med sikkerhed er det altid den samme.. stien i hjernen - trådt igen, igen og igen..

God dag

META by B / Henrik

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.