VÆR PROAKTIV

Skrevet d. 2-5-2018 14:25:57 af On The Edge - , Psykoterapeut, Coach


Man kan påvirke omstændighederne (omverdenen og dens reaktioner) gennem den måde, man vælger at møde dem på.

Vi er ikke vores følelser. Vi er ikke vore sindsstemninger. Vi er ikke engang vores tanker. Selverkendelse - som er en egenskab, der er unik for mennesket – tillader os at træde til siden og undersøge selve den måde, vi ser på os selv. Vort selvparadigme.

Vor optræden skal være en funktion af vore beslutninger, ikke hvordan vi er blevet trænet. Vi kan underordne vore følelser og lade værdierne bestemme. Vi har initiativet og ansvaret for at få tingene til at ske.

Ansvar: betyder at svare an – dvs. evnen til at vælge vort svar.

Det er ikke det, der sker med os, men vort svar på det, der skader os. Selvfølgelig er der ting, der kan skade os fysisk eller økonomisk, eller som kan skabe sorg. Men vor inderste karakter, vor grundlæggende identitet, behøver ikke at blive skadet.


Proaktive mennesker
fokuserer deres indsats på deres indflydelsessfære. De arbejder med de ting, som de kan gøre noget ved. Grundlaget for deres energi er positiv, forstørrende og forstærkende, hvilket får deres indflydelsessfære til at blive større. Proaktive mennesker lader deres værdier styre - og underlægger også deres følelser den styring.
Resultat:

·         Udstråler et ønske om samarbejde og problemløsning

·         Tager ansvar for egen holdning og reaktion

·         Taler i et proaktivt sprog: fx ’lad os se på vores alternativer’/’jeg kunne vælge en anden udvej’

·         Skaber indflydelse og skaber løsninger

Reaktive mennesker fokuserer deres indsats på interessesfæren. De fokuserer på andre menneskers svaghed, andre menneskers blik på en, på omverdenens problemer eller det, som andre mennesker gør, som påvirker en negativt – kort sagt: de har fokus på omstændigheder, der ligger uden for deres kontrol.
Resultat:

·         Anklagende attitude

·         Skyder skylden på andre

·         Taler i et reaktivt sprog: fx ’han gør mig altså gal’/’sådan er jeg bare’

·         At blive offer for omstændighederne

Og den måske mest afgørende effekt:
Man forsømmer de områder, som man faktisk kunne gøre noget ved. Det betyder at indflydelsessfæren skrumper ind og bliver mindre.


Direkte, indirekte eller ukontrollerbare problemer
De problemer vi møder falder i tre kategorier:
Direkte kontrolerbare – problemer som berører vor egen opførsel.
Indirekte kontrolerbare – problemer med andres opførsel.
Ukontrolerbare – problemer, som vi ingen kontrol har over.

Uanset om problemet er direkte, indirekte eller unkontrolerbart, så har vi mulighed for at vælge et første skridt mod en løsning.

At have eller at være
Hver gang vi siger eller tænker, at problemet er derude, er det selve tanken, der er problemet. Vi tillader det, der er derude at kontrollere os.

Den reaktive indstilling siger: Jeg bliver lykkelig, hvis jeg får et bedre arbejde. Jeg bliver tilfreds, når jeg har flere penge. Jeg kan fungere i mit arbejde, når jeg har en ordentlig chef, som ser mig. Etc.
Interessesfæren er fyldt med ’at have’: når jeg har eller får det og det, så kan jeg …. så føler jeg….
Metoden er udefra og ind.

Den proaktive indstilling siger: Jeg kan være mere glad, jeg kan være mere tålmodig, jeg kan være mere overbærende, jeg kan være mere venlig.
Indflydelsessfæren er fyldt med ’at være’: jeg vælger at fokusere på min egen karakter.
Metoden er indefra og ud.Øvelser:
1. Gennem en hel dag skal du lytte til andre menneskers sprog. Registrer hvor ofte andre mennesker (eller du selv) bruger reaktive udtryk som: ”Hvis bare…”; ”Jeg kan ikke…”, ”Jeg skal….”.

2. Identificer en begivenhed i den nærmeste fremtid, hvor du ved af erfaring, at du typisk reagerer reaktivt. Betragt i tankerne begivenheden ud fra en proaktiv synsvinkel. Hvordan kan du reagere proaktivt? Brug god tid og genskab situationen levende for dig selv og forestil dig, hvordan du kan svare proaktivt. Lov dig selv, at du vil anvende din frihed til selv at vælge svaret.  

3. Vælg et problem fra dit arbejde, som er en belastning for dig. Beslut dig for om det er et kontrollerbart, indirekte kontrollerbart eller et problem uden for din kontrol. Identificer det første skridt du kan tage inden for din indflydelsessfære, som kan føre til en løsning. Tag det skridt, udfør det i praksis.

4. Gennemfør en tredive dages afprøvning af din proaktivitet. I tredive dage skal du udelukkende have fokus på din indflydelsessfære.
Lav små løfter til dig selv og hold dem.
Afhold dig fra at dømme – andre og dig selv.
Afhold dig fra at kritisere – andre og dig selv.
Vær en del af løsningen, ikke problemet.
Afhold dig fra at fokusere på dine svagheder – og andres.
Hvis du laver en fejl (også ifht disse øvelser), så indrøm det, ret fejlen, og lær af den – øjeblikkeligt.
Undgå at komme ind i en beskyldende og anklagende holdning – både til dig selv og andre.
Arbejd med de ting, som du har kontrol over.
Arbejd med dig selv og din indstilling – og prøv at være.Dorte Odde, ph.d – on the edge; 2018.

Kilde: Stepehn R. Covey, 2002: 7 gode vaner – personlig udvikling og livskvalitet. Schultz.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.