Tips til en god efterårsferie

Skrevet d. 15-10-2018 08:57:26 af Tina Landbo Kvist - Familieterapeut/-rådgiver, Parterapeut, Stressterapeut, Psykoterapeut

Familier og ferietid:

Med efterårsferien ventende uden for døren, og ikke mindst det smukke vejr, fandt jeg lige inspiration til dette indlæg om, hvordan vi som familie kan få en god uge. 

For hvordan er det lige vi får givet plads til hinanden, nu hvor vi endelig langt om længe, har 7 skønne dage som familie, med en fantastisk vejrudsigt i vente. (Og tilgiv mig dem der ønsker regn) 

Jeg har flere gange haft fortvivlede forældre i min konsultation, der har efterlyst råd og vejledning, i forhold til, at imødekomme alle familiens ønsker, dine børn, mine børn, vores børn, i alle aldre. At ferien bare er noget der skal overstås. 

Vi skal i alle tilfælde huske, at familien fungerer som et system, der gensidigt påvirker hinanden. 

Og huske at have hinandens ”sind på sinde”. (I vil erfare at jeg elsker det udtryk, når I lærer mig bedre at kende). 

Hvis der er glæde hos familiens medlemmer, bliver de øvrige medlemmer oftest glade. Det samme gør sig naturligvis gældende ved det modsatte. Ferie kan være en udfordring, også da forældre ofte er stressede og trætte, ikke mindst fordi I nu har tid til at mærke sig selv, nu hvor I ikke skal passe job, og andre pligter, som hverdagen byder på. 

Gode råd til ferien: 
De råd jeg kommer med i dette indlæg, handler om, hvordan man kan minimere konflikter, og skabe ro og balance for alle familiens medlemmer. I et rum med fokus på fællesskab, og hvor alle føler sig hørt og inddraget, og ikke mindst, mødt på de behov man har. 

Husk, først og fremmest, at man ikke behøver at gøre noget hver dag og hele tiden. Børn har brug for ro. De fleste børn går i daginstitution eller skole, så det bare ”at være” kan være guld værd, for de fleste. Få opsat klare rammer, så børnene ved hvad de kan forvente, de respektive dage. Gør gerne brug af en familiekalender. For overblikkets skyld, anbefaler jeg, at I, i første omgang, nøjes med at skrive: mandag: Skovtur- tirsdag: Besøg af farmor og farfar, onsdag: Ingen planer, torsdag: Biograf eller svømmehal osv. En mere detaljeret planlægning af dagens aktiviteter kan fx finde sted dagen før. Husk at inddrage børnene, så meget som det overhovedet er muligt. Jo mere de oplever sig inddraget, jo mere vil de engagere sig i de respektive aktiviteter. I kan inddrage børnene på mange måder. Det mest oplagte i denne situation er, at alle får en stemme i, hvilke aktiviteter, der skal i spil. Men husk, det behøver ikke være store krævende planer. At få lov at bestemme aftensmad, og måske selv lave den, er for de fleste børn, et stort hit, ligesom en omgang bolle eller kagebagning, er sagen. Måske de efterfølgende kan sælges i barnets købmandsbutik. Ryk børneværelset ud i stuen. Så I kan være sammen. Måske er det en ide, bare at lade rod være rod. Lad Lego klodserne flyde, og glæd dig over, at I er sammen. 

Lad kreativiteten få den plads den ikke får i hverdagen. Husk at kroppen er en god hjælper, når det handler om, at få kreativiteten i gang. Ud at gå, tag til stranden, i skoven. Se, opdag lær og lyt. Kom med skøre forslag til, hvad de forskellige ting i naturen ligner, eller kan bruges til. Fold jer ud. Intet er rigtigt eller forkert. 

Find ud af, hvad der skaber glæde i Jeres familie! Tal om sidste ferie. Hvad var fedt ved den. Tal om de gode, positive og nærværende oplevelser. Fold dem ud, og gør mere af det der netop fungerer for Jer!

Husk sengetider:

Det kan desuden være en god ide at huske at børn har brug for søvn. Jeg anbefaler derfor aldrig, at familier med mindre børn, ladet ”stå til” hvad angår sengetider selvom der er ferie. Under søvnen, får både krop og hjerne hvile. Hjerne og kroppen bearbejder og lærer af de indtryk den har fået. Den lader op og gør klar til en ny dag. Søvn er et must, i forhold til udvikling, trivsel og læring. Derfor, lad dine mindre børn komme i seng til vanlig tid, hvis muligt. Det er også meget nemmere for dem at komme tilbage til den hverdag der venter, lige om lidt. Når hverdagen atter melder sig på banen, med krav om tidlige mødetider, og ditto sengetider. 

Andre råd kan være at få sat en ramme for brug af IPads, mobiler, computer osv. Husk, at der her er forskel på, om I har at gøre med en 6-årig eller en 16-årig. 

Mentaliser dit barn:

Hvis det skulle ske, at temperamentet løber afsted med enten dig eller dit barn, så husk, at det er igennem din ro, at barnet genfinder sin egen ro. Det er meget forskelligt fra barn til barn, hvordan evnerne til affektregulering er. Men husk altid, at det ikke handler om viljen til at kunne bringe sig selv i ro igen. Ingen, hverken børn eller voksne, bryder sig om at miste kontrollen med sine følelser. Så husk, hjælp dit barn med at finde roen igen. Vis og anerkend barnets følelser. Spejlingen vil få barnet til at falde til ro, og desuden lærer barnet at genkende sine følelser. Et godt tip er at forsøge at forstå sit barn ud fra, hvordan det er at være en pige på 9 år der lige er blevet svigtet af bedsteveninden. Ud fra en 9-årigs perspektiv og ikke ud fra et voksent perspektiv, som vi ofte er tilbøjelig til. Med andre ord, så prøv at forstå dit barn ud fra både den situation de befinder sig i, samt den alder de har. 

Teenageren:

Hvis du har teenagere så husk, at der ofte skal forhandles med dem, i forhold til, hvor meget tid der skal gå til dels venner og familie, og måske computerspil. De er i gang med en løsrivelses proces, der er helt naturlig. Desværre opgiver mange forældre helt deres teenager, og normaliserer at de slet ikke gider familielivet. Jeg er af den overbevisning, at forældrene og familien, stadig skal have en stor plads i teenagerens liv. At selv en teenager, har brug for rammer, de kan agere i. Det har betydning for, hvordan de møder verden. Så her er det med at træde i forældrekarakter, og tage de konflikter det medfører, når du som forælder insisterer på, at familien stadig skal have en plads i teenagerens liv. 

Skulle du selv føle dig lidt småstresset og have svært ved, lige at ryste dit pressede dagligdagsliv af dig, så husk, det kan være en god ide at finde ”pyt knappen frem”, og have hinandens ”sind på sinde”. Så skal det nok gå alle sammen. Vi er kun mennesker. Med disse ord, vil jeg ønske alle skønne familier en god ferie!
Efterårs hilsen
Tina

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.