Tillid er en vigtig faktor for et godt terapeutisk forløb

Skrevet d. 8-11-2014 12:25:30 af Claus Nielsen - Psykoterapeut, Coach

Tillid til sin psykoterapeut og det der foregår i terapien er noget der skal opbygges over tid. Og det er vigtigt at stoppe forløbet hvis det ikke udvikles over en periode. 

Tillid til psykoterapeuten. Tillid til processen. Og ikke mindst tillid til sig selv. Og det er slet ikke så enkelt. 

Jeg kan godt lide at vi en af de første gange får talt om tillid. Om hvordan du har det med tillid. Hvad du har lært om tillid. Hvordan tillid opleves for dig.

Det er tillid til følelser, til kroppens reaktioner, til de tanker du tænker. Det er tillid til livet, dine nære, venner og famlie.

Følelser

Når vi føler stærkt og måske bliver 'taget' af vores følelser, som i stærk vrede, frygt eller sorg så føler mange af os at det er forkert. Og vi har ikke tillid til at følelsen vil blive accepteret. Vi har måske endda oplevet at vi blev skældt ud, grinet af eller mobbet. Eller fuldstændig ignoreret.

Det er også helt almindeligt at nære mistillid til sin krop. Som når vi rødmer, bliver generte, stammer eller bliver seksuelt opstemte.

"Hvordan vil min terapeut mon møde mig? Vil det være ok jeg bliver vred? Ked af det? At jeg rødmer og føler mig pinlig? At jeg bliver sårbar og følsom?"

"Vil min terapeut også føle sig pinlig berørt? Føle sig krænket? Afvise mig? Synes jeg er forkert? At jeg er for lidt eller for meget?"

Det kan være svært at udtrykke sig frit i tanker, følelser og krop. Meget svært. Vi er bange for at optræde som uintelligente, naive eller aggressive. Vi er også bange for at være for kærlige, omsorgsfulde og intelligente. Det går begge veje. 

I terapien møder vi alle dømningerne, overbevisningerne og længslerne.

Og så kan du måske finde inspiration ivideoen ovenfor, hvor Jim Carrey fortæller om hvordan han lever med tillid.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.