Stress kan ikke tales væk

Skrevet d. 20-9-2018 13:15:19 af Marie Hyltén-Cavallius - Coach, Stresscoach, Mentaltræner, Mentor, Stressterapeut, Terapeut, Business coach, MBSR mindfulness instruktør, Metakognitiv terapeut

Jeg har efterhånden haft en del klienter i samtaleforløb, som efter en sygemelding med stress og langvarige terapiforløb kommer til min praksis, fordi de stadig savner redskaber til at håndtere stress. Det er ikke lykkedes dem at knække koden og igangsætte de ændringer der skal til for at skabe trivsel og balance i deres arbejdsliv og privatliv. De er raskmeldte og tilbage på arbejdsmarkedet igen, men mærker stadig stresssymptomer i krop og sind. Noget er blevet overset undervejs…

 

Et stresset menneske er et dyr med tøj på

Sagen er den, at mennesker der oplever et vedvarende psykisk pres skruer ned for deres kognitive apparat og op for de mere impulsstyrede og instinktive mekanismer. Det sørger kroppen helt automatisk for. Mennesker der er fanget i en tilstand af stress er på mange måder spæret inde i en krop, der viser alle tegn på mistrivsel uden at være i stand til rationelt at forstå dens signaler. Vores stressrespons er gået i selvsving og aktiveres i en forvrænget udgave der reagerer uforholdsmæssigt voldsomt på ydre fare for at beskytte kroppens nervesystem. Selv den mindste udfordring kan få os til at fare op og vække følelser af afmagt, frustration eller pludselig vrede.

 

Når vi er ude af kontrol og har mistet overblikket er det kroppen der styrer vores adfærd og derfor også den vi skal begynde med at berolige, når nervesystemet buldrer og den indre uro har bredt sig til hele vores fysiske og mentale system. Lige der reagerer vi impulsstyret og instinktivt. Lige der, er vi i princippet dyr med tøj på og dyr forstår sig desværre ikke på tale hos en velmenende terapeut.

 

Effektiv stresshåndtering arbejder derfor både gennem krop og psyke. Vi kan tale nok så meget om, hvad stressfyldte oplevelser gør ved os. Hvis vi ikke får konkrete redskaber til at få greb om vores tankemylder i en overophedet hjerne og skabe ro i et belastet nervesystem bliver talen om stress det samme som at kradse i et sår der aldrig heler. Det kræver med andre ord konkrete redskaber at håndtere stress, som gennem træning skaber vedvarende balance i både krop og psyke.

 

Lørdag den 18. december og igen lørdag den 2. december afholder jeg workshoppen "Et arbejdsliv uden stress" - Tjek under events på Go mentor.

 

Marie Hyltén-Cavallius

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.