Skrevet d. 18-10-2016 12:43:44 af Charlotte Bøttger - Stresscoach, Coach, Mentor
Enhver, der har oplevet en nat med dårlig søvn, ved, hvordan det kan påvirke humør, koncentration og ydeevne.
Det er i løbet af en god nats søvn, at din krop restituere og skabe balance i dit nervesystem, stress hormonerne bliver reduceret under din søvn.
Søvn problemer er tit et tegn på at der er noget galt, og kan hænge sammen med bekymringer og stress.
Når du er stresset går det ofte udover din søvn, det er naturligt at du sover dårligere når du er stresset, da din krop er i en alarmtilstand, som gør at du sover lettere.
Prøv om nogle af nedestående råd kan hjælpe dig til en bedre nattesøvn.
Har du søvnproblemer, er det vigtigt, at du går i seng på samme tidspunkt, hver aften. Derved får din krop oparbejdet en regelmæssig døgnrytme, der hjælper dig med at sove godt. De fleste voksne har behov for mellem 7 - 9 timers søvn hver nat. Du ved selv hvornår du skal stå op, så regne baglæns og find det tidspunkt du skal gå i seng på, for at få 7-9 timers søvn.
2. Tips til at falde i søvn
Når du ligger i sengen og søvnen ikke vil indfinde sig, kan du prøve at gøre følgende.
Forestil dig, at du skriver tallet 100 på en tavle, du visker tallet 100 ud og skriver 99, visker tallet 99 ud og skriver 98 og foresætter nedaf i tal rækken. Hvis du ikke kan huske hvor du er kommet til starter du bare forfra. Hvergang du visker tallet ud, skal du tænke på ordet “Dybere”
Når du helt ned til tallet 1. starter du forfra.
3. Sluk eller dæmp lyset
Lys har en opkvikkende effekt på hjernen og hæmmer det søvndyssende hormon melatonin. Derfor skal du undgå kraftigt lys lige før du skal sove.
Lys fra fjernsyn, smartphones og computer skærme udsender et “usynligt” blåt lys, som fortæller hjernen at det er tid til at stå op. Lyset styrer din døgnrytme og fortæller hjernen, om du skal vågne eller blive træt.
Så sluk for fjernsyn og mobiltelefoner mindst 1 time før du er på vej i seng.
Læs en god bog, eller hør noget god musik der får dig til at slappe af.
4. Hold igen med koffeinholdige drikke eller alkohol
Søvnforskere er enige om, at koffein hæmmer evnen til at falde i søvn og giver en mere urolig søvn. Så undgå koffeinholdige drikke fra kl. 17 da det har en negativ virkning på både søvnkvaliteten og kvantiteten.
Alkohol virker som udgangspunkt let bedøvende og afslappende så du lettere falder i søvn. Men efter nogle timer får alkoholen den modsatte effekt og forstyrrer søvnen. Det er kroppens forbrænding af alkoholen, der gør at man sover i kortere tid, den dybe søvn bliver ødelagt og det går ud over søvn kvaliteten.
Øvelse gør mester, håber at ovenstående råd kan hjælpe dig til en bedre nattesøvn. Prøv det den næste uges tid, og se om det ikke hjælper dig.
God fornøjelse, og sov godt.