Slip din eksamensangst

Skrevet d. 12-10-2016 14:54:54 af Suzanne Hyldahl - Psykoterapeut MPF, Terapeut

Hvad er eksamensangst?

De fleste studerende er nervøse før eksamen. Nervøsitet er en mild form for angst, som de fleste af os oplever, når vi skal præstere noget vigtigt. Den er hensigtsmæssig, fordi den får os til at  skærpe vores sanser og forberede til os til præstationen og dermed yde en optimal indsats.

Helt anderledes forholder det sig, når der er tale om egentlig eksamensangst eller præstationsangst, som man kan opleve i forbindelse med fremlæggelse af fx projekter og opgaver på studiet – eller i arbejdslivet, når man skal fremlægge overfor kollegaer eller kunder. Eksamensangst kan være meget ubehageligt og stressfuldt for den, der er ramt af det og kan betyde, at man til eksamen præsterer langt under det, man ellers kunne – på trods af, at mange typisk er meget velforberedte – og andre melder helt fra til eksamen pga.eksamensangst og får aldrig sit eksamensbevis.

Hvordan opleves eksamensangst?

Eksamensangst kan skyldes mange forskellige ting og kan vise sig på forskellige måder. Nogle oplever eksamensangsten i lang tid før eksamen ved søvnbesvær, koncentrationsbesvær, anspændthed og uro mv. – og andre mærker eksamensangst i selve eksamenssituationen, hvor den berømte klap går ned, og man ikke kan huske noget som helst.

Selv om mange lider af denne form for angst, taler de færreste helt åbent om den, måske fordi de skammer sig lidt over sig selv. Dermed er vejen banet for opgivelse og en mulig forværring.

Kom i dialog med din eksamensangst  - så bliver den mindre farlig

Men jeg kan hjælpe dig, når blot du udviser det mod, der skal til, for at bede om hjælp. At række ud er en måde at tage sig selv alvorligt på. Formålet er at være i ”dialog” med din eksamensangst, så du ikke går i katastrofeberedskab, men kan håndtere den og være herre i eget hus. Når du først har forstået eksamensangsten – hvor den kommer fra og hvordan du bærer dig ad med at blive angst– så kan du anskue den fra en anden synsvinkel. Dermed bliver den ikke længere så farlig, og du kan handle og tænke anderledes omkring din eksamen.

Sammen finder vi de rigtige værktøjer til dig, så du kan håndtere og forebygge din eksamensangst. Jeg har fokus på:

  • hvordan du kan berolige dit nervesystem, så du kan holde hovedet klart og fokuseret
  • hvordan du kan håndtere de negative tanker og bekymringer omkring eksamen

..... og du får konkrete råd til, hvordan du bedst mulig klarer tiden før, under og efter din eksamen

 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.