Sig JA til dig selv:

Skrevet d. 10-2-2018 09:13:48 af Lone Husted - Coach, Stresscoach, Gestaltterapeut, Mentor, Psykoterapeut, Psykomotorisk terapeut, Stressterapeut, Supervisor


Af: Maja Gunhild Joensen, Psykomotorisk terapeut, Esbjerg Stressklinik.

Jeg holdt nytår alene i år. Det er den bedste fejring af det nye år jeg har oplevet i 7 år. Jeg spiste lækker mad, lavede wellness, og reflekterede over året der var gået og året der kommer. Hvorfor var det så godt? Fordi det var det jeg havde brug for. Jeg havde lagt nytårsplaner. Mit hoved var helt klar over hvordan jeg kunne opfylde alle mine store forventninger. Men min krop kunne ikke følge med. Jeg havde arbejdet hele julen. Oveni skulle jeg også til den ene sammenkomst efter den anden (hvilket er hyggeligt), men det er begrænset hvor meget et menneske kan holde til. Da jeg tog beslutningen om at være alene blev der pludselig frigivet en masse energi. Jeg havde sagt “ja” til mig selv. Det var så dejligt, så befriende og det gjorde at jeg var klar til den næste uge.

Hovedets forventninger passer ikke altid med kroppens og psykens behov.

Jeg ved at jeg ikke er den eneste der har det sådan. Jeg ved at vores hoved har meget store forventninger til hvad vores krop og psyke skal kunne klare. Og det er individuelt. Der er nogle der kan løbe marathon, arbejde og passe familien. Der er andre for hvem det er en succes, at stå op og se en film. Det bedste af det hele er at nogle gange kan det samme menneske den ene dag kan klare et marathon og den anden dag klare at se en film.

I Danmark er der 6 millioner mennesker og 6 millioner verdener.

Man er ikke hele tiden den samme person. På forskellige tidspunkter har man forskellige behov. Og det er SÅ vigtigt at mærke efter og reagere på. Når man mærker at i dag vil det være at bedrive rov på mig selv at løbe en tur, så kan du nøjes med at gå en tur. Når du kan mærke at du i virkeligheden har mere brug for en kop te end en kop kaffe så gør det. Når du kan mærke at de arbejdsvilkår du arbejder under gør dig utilpas så gør noget ved det. Første skridt er at mærke hvad du har brug for - det er svært nok i sig selv. Din indre stemme, dit hjerte (hvad du nu vil kalde det) har ret. Stol på det, det vil give dig så uendelig meget energi. Som vi vokser op lærer vi at omverdenens krav er de rigtige og det er dem der er har ret. Men i Danmark er vi 6 millioner mennesker og der er 6 millioner forskellige verdener - lær din egen verden er kende er mit råd.

Det er som at sætte sin egen iltmaske på i flyeren før man hjælper andre.

Er det egoistisk at sige “ja” til sig selv? At tage sig selv seriøst? Man kan jo ikke bare leve i sin egen bobbel af ting man gerne vil og har brug for. Der er jo børn der skal hentes, partner, venner, familie, arbejde, ansvar der skal tages. Som jeg ser det er ligesom når man er ude at flyve og de siger at man skal putte sin egen iltmaske på først. Hvis du ikke sørger for at der er balance mellem dit indre og dit ydre så vælter det på et tidspunkt. Det er ganske simpel geometri. Vejer det ene for meget vælter man til den ene side. Igen er det vigtigt at huske at det er forskelligt hvad man kan.

Vær er levende eksempel.

Jeg mener at lever man et liv man kan stå indenfor er det en inspiration til andre mennesker. Både venner, børn, partner og det vil sprede sig ud i større sammenhænge i livet. Da jeg valgte at blive hjemme nytårsaften fik jeg jo pludselig noget energi at give af igen. Energi til mit arbejde, til min omgangskreds og familie. Jeg blev en bedre version af mig selv.

Det er sådan jeg ser på det. Og det er absolut ikke den nemme løsning. Den nemme løsning er at gøre hvad du tror andre kræver af dig. Den svære løsning er at spørge sig selv: “Hv ad har jeg brug for lige nu?”, og reagere på det.

Det er nogle af de tanker mit år her i 2018 startede med - hvad tænker du om det? Skriv gerne i kommentar feltet. 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.