Selvkærlighed er nøglen

Skrevet d. 24-9-2018 14:37:20 af Annemette Grauballe - Coach, Mentor

Det her med selvkærlighed synes at poppe op alle vegne for tiden. Der er på en måde gået lidt inflation i at skulle elske sig selv. Når man så oplever ikke at kunne det, har man fået endnu en ting at slå sig selv i hovedet med og føle sig utilstrækkelig over.

 

Hvorfor er det egentlig også så vigtigt? Folk har jo til alle tider haft udmærkede liv uden at gå så meget op i at elske sig selv, og det er da også lidt egoistisk og navlebeskuende, er det ikke?

 

Men det er altså vigtigt at lære at elske sig selv, fordi der i kølvandet på selvkærligheden blandt meget andet kommer en ro og sikkerhed i dig. Den betyder, at du kan fokusere mere på det, du drømmer om, som ikke handler om, at du skal blive tyndere, smukkere, klogere og alt mulig andet for at opnå følelsen af at være god nok.

 

Årsagerne, til at vi ikke bare kan elske os selv, er mange og ligger i vores socialisering både i familien og i samfundet som sådan. Men en af de vigtigste årsager er, at vi aldrig har lært det.

 

Vi har tværtimod tidligt lært at sammenligne os med andre i stedet for at sammenligne os med os selv. Med alle de sociale medier, er det for alvor blevet nemmere end nogensinde at sammenligne sig med andre og opleve at komme til kort overfor alle de perfekte billeder, vi møder.

 

Jeg er overbevist om, at selvkærlighed er den eneste vej til for alvor at forandre vores egen verden og til at gøre verden til et bedre sted, selvom det kan lyde nok så meget som en kliché.

 

Når du lærer at elske dig selv ubetinget, stopper du med at dømme dig selv. Du møder i stedet dig selv åbent og kærligt. Du rummer og favner alle de dele af dig, som du tidligere har set på som forkerte eller utilgængelige for dig.

 

Du opdager, at nogle af de egenskaber i dig selv, du tidligere har prøvet at undertrykke eller benægte, fordi du absolut ikke vil være sådan en der… udfyld selv, faktisk indeholder nogle kvaliteter, som du kan få glæde af at integrere i dig selv.

 

Du finder også ud af, at det du misunder i andre også er tilgængeligt for dig, når du elsker dig selv nok til, at du tør hente dit lys hjem.

 

Du ved, at et liv i balance er fyldt med modsætninger, og at de er nødt til at være der, fordi det handler om, hvordan du reagerer og ikke hvorfor det sker.

 

Du mærker en indre ro og styrke, og du vil pludselig opdage, at du har fået modet til at gøre ting, du aldrig tidligere har turdet. Du bliver langsomt men sikkert i stand til at frigøre dig fra, hvad andre mon måtte tænke.

 

Du holder op med at dømme andre, fordi du ikke længere dømmer dig selv. Du ved, at de er på deres egen rejse med deres egne selvdomme og deres egen selvkritik, og at det netop mest af alt har at gøre med dem selv, på trods af at de ofte retter det udad.

 

Du kan også mærke dit værd og dine grænser, så du kan sige roligt men bestemt fra over for dem, der ikke respekterer dig og dit værd. Du ved også, hvornår du er nødt til at fjerne dig fra mennesker, der ikke kan eller vil udvise denne respekt.

 

Du ved, at selvkærlighed er vejen til at forandre din verden, og derfor har du besluttet at gå den vej.

 

Du vil opleve, at den ikke er uden bump. Du finder ud af, at du ikke kan klare turen alene.

Men du ved, at du simpelthen er nødt til at gå vejen hjem til dig selv, og du ved, at jo før du starter jo bedre.

 

En simpel øvelse du kan tage fat på allerede i dag er spejløvelsen:

 

Mindst to gange om dagen skal du få øjenkontakt med dig selv i spejlet og holde øjenkontakten.

Hvis det fungerer fint for dig, springer du straks videre til at smile kærligt til dig selv, mens du kigger dig selv i øjnene.

 

Når det også virker nemt, kan du gå videre til at sige til dig selv: Du er god nok.

Sig det meget gerne højt, for det har en meget større effekt.

 

Leg selv med øvelsen, så du efterhånden kan nå frem til at kigge dig selv kærligt i øjnene, smile til dig selv og højt sige ’jeg elsker dig’.

 

Alle mulige følelser kan komme op, men hvis du virkelig beslutter dig for at tage hul på rejsen mod større selvkærlighed, er denne øvelse virkelig god at starte med. Men det er værd at vide, at trods dens umiddelbare simpelhed, er den ikke nødvendigvis nem, og der kan også sagtens være en del af dig, der vil prøve at afskrive den som fjollet og nyttesløs.

 

Prøv den alligevel. Og tag så en beslutning om, at du nu vil til at arbejde for at styrke kærligheden til dig selv, at du vil være åben over for de muligheder, der kan vise sig i forhold til at støtte din udvikling, og beslut at du vil søge hjælp og vejledning til at føre dig i den rigtige retning, eller når du oplever at sidde fast.

 

Velkommen til rejsen der aldrig slutter, og rejsen som du aldrig vil hjem fra.

 

God rejse <3

 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.