Sårbar, Stærk og Smuk! Hvad har det med svaghed, muskler og udseende at gøre?

Skrevet d. 8-11-2014 12:31:18 af Claus Nielsen - Psykoterapeut, Coach

"Jeg er en sucker for skønhed" Sådan udtalte en veninde sig for nogle år siden efter hun havde kritiseret en film med for mange 'smukke' filmstjerner. Hun kritiserede filmen fordi den måde at udtrykke skønhed bliver for udvendig og fordi det skaber en masse mindreværd hos os der ikke er 'smukke' på den måde.

Det at hun så alligevel holdt fast i at hun er vild med skønhed gav os en dejlig snak om hvad skønhed er for en størrelse. Noget af denne snak har jeg forsøgt at skrive om her.

Psykoterapi er for mig en måde at arbejde med 'skønhed' på. Det er måden vi ser på livet der afgør om vi oplever livet som 'smukt' eller ej. Psykoterapi gør det muligt at arbejde ned i vores grundlæggende overbevisninger og antagelser om hvad livet er. Vores tanker om rigtig og forkert, godt eller skidt og smukt eller grimt.

I psykoterapien tillader vi psykoterapeuten at udfordre os. Det kan gøres på mange måder. Og typisk for mig er det ved at stille spørgsmål, holde fast i spørgsmålet og lade spørgsmålene skabe større og større klarhed om hvad der skaber problemer og smerte i livet.

Når vi ønsker mere skønhed i vores liv er sårbar en nødvendig egenskab. Vi har brug for at kunne være sårbare for at vi kan opdage noget nyt. For at lade livet berøre og bevæge os. Sårbarhed er en af nøglerne i psykoterapi. Når vi tør være sårbare kan vi få adgang til resourcer og tænkning som ellers er utilgængelige. Fordi vi holder fast i måder at tænke og handle på. Som psykoterapeut er jeg særlig opmærksom på at mine klienter tør være sårbare. Det handler i høj grad om tillid og tryghed.

Når jeg skriver styrke, så er det fordi det kræver styrke at skabe forandring. Ikke som mange muskler. Men som modet til at se sig selv i øjnene. Opdage hvordan vi står i vejen for det liv vi drømmer om. Modet til at konfrontere vores måder at tænke, handle og føle.

Jeg synes dette lille klip fra en X-faktor udsendelse illustrerer rigtig godt hvad der sker med vores udtryk når vi ærligt tør udstille vores sårbarhed. Hvor rørende og bevægende sangeren bliver når han tillader sine følelser at skinne igennem hans stemme og udtryk.

Psykoterapi er et udviklingsredskab. Det er godt når vi er i krise, men det er også godt når vi gerne vil tættere på livet. Tættere på sårbarhed, styrke og skønhed.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.